Budu kousat

8. března 2009 v 18:13 | Cirrat |  Denní hemzy
Díftky, dneska jsem vám prožila horror. Šli jsme s přítelem zkusit další restauraci, kde bychom mohli uspořádat hostinu. Je v Praze v Bubenči a jmenuje se Villa Schwaiger. Už tam v životě nepůjdu.


Na to, že je součástí čtyřhvězdičkového hotelu, se jim tam povedlo udělat opravdu spoustu, ale spoustu chyb. Měli jsme s sebou kamaráda, který letos maturuje v tomhle oboru a ten skřípal zuby. Což o to, prostředí bylo příjemné, ale některé boty by člověk v takovémto zařízení nečekal.
Když už něco inzeruji jako čtyřhvězdičkovou restauraci, nepoužiju špinavé ubrusy! Když jsme vešli do restaurace, viděli jsme číšníka a servírku, jak sedí v prostoru pro hosty a vesele konverzují. Vedle nich seděl kuchař (sic!) a kouřil! Tohle jsem neviděla ani v klasické hospodě, natož někde, kde chtějí skoro dvě stovky za 100 g těstovin. Odhadem.

Jídelní lístek byl totiž sice krásně natištěný a přeložený do angličtiny a ruštiny, ale neuváděl ani složení ani gramáž. Takže nevíte, jestli si objednáváte 50 nebo 200 gramů pokrmu. A nevíte, jestli náhodou nebude při přípravě použito něco, na co jste alergičtí. Když jdu do hospody, kde mají napsáno "roštěnka v tajemné omáčce" bez vysvětlení, zeptám se z čeho ta máčka je. Ale taky vím, že jdu do hospody a ne do hogo-fogo restaurace.

Zeptali se nás, jestli chceme do kuřácké nebo nekuřácké části. Já a kamarád kouříme, takže jsme chtěli do kuřácké. Zajímavé je, že v kuřácké části zrovna u našeho stolu chyběl popelník a číšníka nenapadlo nějaký donést, dokud jsme si o něj neřekli. Opět, tohle toleruju v "normální" hospodě, ne u "čtyřhvězdy".

Kamarád tvrdil, že mají špatně připravený stůl. Říkal něco v tom smyslu, že pokud chtějí mít více řad příborů a použijí dezertní vidličku, měli by k ní na druhou stranu přidat i dezertní nůž, nikoli normální. Na stole byly jenom sklenice na víno, takové ty velké. Kamarád se na ně pohrdavě zadíval a pravil, že pokud si chtějí hrát na styl, měli by mít i založeno více skla. To, že příbory nebyly vyleštěné, jsem poznala i já...

Dochucovací prostředky, tj. sůl, pepř a pod. jsme neobjevili. Ani později se neobjevily, nikdo je nepřinesl. A příprava jídla byla také spíše průměrná. Co mě ovšem znechutilo dokonale bylo, že když přítel a kamarád dojedli, objevil se týpek v černé mikině a džínech a zeptal se, jestli je všechno v pořádku a odnesl jejich talíře. Správně nesmí rušit, dokud všichni u stolu nedojedí. Ovšem když jsem dojedla já, ignoroval náš stůl asi deset minut a mezi tím kolem nás s prázdnýma rukama asi pětkrát prošel. Takže ignorace základních pravidel plus není poznat hosta od pingla. Čtyřhvězdičková restaurace? Nejlepší steaky ve městě? Tam u mě nikdo nedostane! Je to past na snoby, nic víc.

Chuť jsme si došli spravit do Rozcuchané želvy - na Puškinovo náměstí. Výborná káva, milé prostředí, na nic si nehrají - a jejich čokoládový dort (ten měl přítel) a horký štrůdl se zmrzlinou (já) jsou prostě fenomenální! A dá se tam i najíst...

A teď deníčky - je mi líto, ale přestávám číst všechny deníčky. Budu se držet svých "osvědčených" autorek (všechny ještě v Oblíbených nemám, ale já vás tam přidám, nebojte!) a přestávám číst ty ostatní. Prostě nemám na to, když se chce někdo veřejně prezentovat a neudělá alespoň takovou věc, jako je mezera za čárkou nebo za tečkou. Nezlobte se na mě, určité gramatické chyby chápu (dyslexie nebo dysortografie jsou svině), ale nedělat mezery? Vždyť se to nedá číst... Ano, jistě, deníčky původně byly něco, co si každý psal sám pro sebe a nechtěl se o to dělit se světem. Ale internet je veřejné médium a prezentujete sami sebe! Mám pocit, že lidé, kteří se ani nesnaží psát srozumitelně, svými čtenáři tak trochu pohrdají a nezáleží jim na nich.

Jak říkám, nečekám, že tu má každý básnické střevo nebo je profesorem češtiny, ale trocha snahy zas TOLIK nebolí... Není to o tom, jestli je všude správně i a y, ale o tom, jestli se snažím, aby ostatní pochopili co chci říct...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Acheron Acheron | 9. března 2009 v 15:31 | Reagovat

Myslím že jsi trochu opoměla tu hudbu co tam hráli. Na to že to byla luxusní restaurace tak jsem očekával buˇžádnou hudbu a nebo nějakou lehkou klasiku ale rozhodně né plátky co se hrajou na evropě2 apod...

2 Weredragon Weredragon | Web | 9. března 2009 v 16:58 | Reagovat

Acherone, odkdy jsou Queen "plátky co se hrajou na Evropě 2"? :-D i když je pravda že ten Jackson nebylo úplně to ono :-)

3 Acheron Acheron | 21. března 2009 v 19:39 | Reagovat

Ta Anastacia nebo co to bylo ti přišlo jako queeni???

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama