Čtyřišopypátejkurnik

29. srpna 2010 v 19:41 | Cirrat |  U Mlsný huby
Jo, to je tak, když se mi rozsype těsto na koláč, aneb snafu na třetí.


Koupila jsem si poslední číslo Apetitu (září 2010 - už několik měsíců na něj nadávám a pořád říkám, že ho přestanu kupovat; nelíbí se mi až přehnaná Bio-tlačenka a taky to, že recepty se z říše "běžně mám ve špajzu" přesunuly do království "je in mít ve špajzu" a sem tam jedou na dovolenou do "republiky milovníků exotických jídel" - jak mám uvařit bez toho, aniž bych se vydala z peněz za neustálé nákupy nových a nových surovin mi poradí leda tak starší čísla), a i přes mou obecnou nenaladěnost vůči tomuto periodiku (i když ho mám pořád ve větší oblibě než F.O.O.D., jehož předplatné jsem vyhrála), jsem tam našla recept na zakrytý jablkový koláč, který by bylo škoda nezkusit.

Samozřejmě, že se mi zase povedlo mé oblíbené SNAFU (situation normal: all fucked up; pořád lepší než FUBAR - a co je fubar si najděte sami), ale bylo toho víc. Nejdřív teda recepis tak, jak je uveden v časopise:

  • 150g másla + na vymazání formy
  • 300g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 80g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky prdopeče
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • hrubá mouka na vysypání formy
Na náplň je pak potřeba:
  • 700g oloupaných jablek bez jádřince a nakrájených na 3mm plátky
  • 3-4 lžíce cukru krupice
  • 50g rozinek
  • 50g ořechů
  • 1 lžíce vanilkového pudingového prášku
  • 1 lžička mleté skořice
Jelikož nevlastním robot, jehož několika pulzy bych vychlazené máslo a další ingredience na těsto dovedla ke stavu drobenky, šla jsem do toho ručně od začátku. Vymodelování soudržného těsta byla docela psina a nakonec jsem to vzdala a zabalila ho do igeliťáku tak jak bylo. Skvělej píseček - a první snafu.

Samo, že jsem zase doma neměla komplet ingredience, takže citronová šťáva nebyla, zato byla citronová esence (proboha, tý se dává o HODNĚ méně než šťávy!), nebyla moučka zato zase zásoba krystalu, takže co - tak se to nahradilo. Zvlášť, když používám citrokůru sušenou mletou, protože kupovat si biocitrony pokaždý, když chci něco péct, by mě nejspíš položilo. Asi bych brala vlastní citronovou plantáž...

Druhé snafu bylo, když jsem se snažila těstový píseček přemístit do igeliťáku (udělat z něj kouli a tu zabalit do frišfólie, jak doporučovali autoři, prostě nešlo) - kus, a to docela velký, se mi vysypal na zem. Aaargh.

Třetí snafu spočívalo v tom, že jsem zas pro jednou nejdřív udělala těsto a spoléhala na to, že máme doma potřebné kuchařské pomůcky. Samo, že to dno od remosky, na které jsem si myslela, je na latifundiích...

Tak jsem zaimprovizovala a drapla nerez hrnec s nerez uchy. Osvědčil se výborně - zvlášť je široký tak akorát a dost vysoký na to, aby z něj těsto nepřekynulo, a přitom ne zas tak moc, aby se s ním nedalo dobře manipulovat.

Těsto jsem odložila na hodinu odpočinout do lednice a mezitím si hrnec vyložila pečícím papírem. Kdybych ho vymazala a vysypala, ten koláč bych z něj dostávala jen po kouskách. Smíchání náplně pak už bylo jenom dílem okamžiku - akorát jsem zase neměla vanilkový puding (překvapivě), a tak jsem ho nahradila stejným množstvím škrobu.

Normálně bych použila svůj oblíbený mix koření na jablka (skořice+hřebíček+nové koření+kardamom+sem tam trochu badyánu), ale jednak nemám kardamom a badyán, jednak bych na hřebíček a nové koření musela vytáhnout ze špajzky kladívko (jo jo, už hodně dlouho si přeju pořádný hmoždíř), a lenost především...

Podle autorů bych měla těsto rozdělit na 3/5 a 2/5, tedy na "větší a menší půlku" (citace z receptu), vyválet je na pláty mezi dvěma archy potravinářské fólie, z té větší udělat dno a okraje  a z té menší pokličku, spojit je vlažnou vodou, vrch potřít taky vlažnou vodou a šoupnout to do trouby.

Zarazilo mě, že nepíšou nic o tom, jestli se mají do "pokličky" udělat ďurky na unikající páru z jablek, zato zmínka o tom, že ze zbylého těsta můžeme udělat na vršek ozdoby tam byla. Já vím, proč v poslední době na ten časopis prskám...

Stejně to nebylo potřeba - těstový píseček zůstal i nadále písečkem, ale dalo se z něj krásně plácat. A tak jsem ho namačkala na dno hrnce a po stranách nahoru, až jsem usoudila, že se tam těch tři čtvrtě kila náplně tak akorát vejde. Natlapkala jsem jablka s mandlema (ořechy nebyly, jak jinak) a s rozinkama dovnitř a pořádně je utemovala. Co mi z těsta zbylo, se dalo použít tak akorát na parádní drobenku navrch.

Šoupla jsem milý koláč do trouby předehřáté na 180°C a nechala ho v ní 50 minut, přesně podle receptu. Dle mého názoru by teda snesl i déle, ale takhle je to taky fajn. Díky papíru šel z hrnce výborně vytáhnout - a tady máte foto pořízené během vychládání.

jablkovy kolac
Co z toho plyne? I snafu se dá zvládnout, pokud člověk nepropadá panice... Dobrou chuť.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Já | Web | 29. srpna 2010 v 20:08 | Reagovat

Mňam..vypadá to výborně, hned bych si dala...Miluju jablečné koláče...

2 Lipetka Lipetka | Web | 29. srpna 2010 v 22:18 | Reagovat

Improvizace je nejlepší kuchař :-)

3 pammahone pammahone | Web | 29. srpna 2010 v 22:53 | Reagovat

Jo, to mi připomnělo, jak jsem předevčírem vyráběla na rodinnou slezinou příbuzných z Permonovy strany štrúdly. Bylo málo jablek, tak jsem si řekla, že zaexperimentuju a udělám klasické jen dva a další dva s pudinkem. Ježto jsem neměla mlíko, uvařila jsem dva pudinky ze sušeného, nechala trochu vystydnout a nalila na připravené těso, zasypala trochou jablek, cukru a skořice... a pokusila se je zabalit. Hehe. Tekutý pudink je sviňa. Nakonec jsem z nich uplácala cosi, co se během pečení stejně rozkydlo. Jeden hodně, ten jsme sežrali hned (chuťově byly fajn) a druhý méně, a ten jsem s úspěchem servírovala příbuzným. A chutnal jim víc než klasický štrúdl...

4 BanDita BanDita | Web | 30. srpna 2010 v 14:22 | Reagovat

To je hotová kuchařská detektivka... krom toho bys s přehledem strčila do kapsy sloupky Carrie Bradshaw......

5 Malé Chlupaté Stvoření z Alfa Centauri Malé Chlupaté Stvoření z Alfa Centauri | Web | 30. srpna 2010 v 23:31 | Reagovat

Ó, mé chuťové buňky poskakují blahem. Jablečný koláč jablečný koláč! Nepošleš mi, prosím, kousilínek sem na Alfu? Nějakou poštou, meziplanetární... prosííím :-)) Sbíhají se mi všechny sliny.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama