Víkend ve znamení žrádla...

5. září 2010 v 21:53 | Cirrat |  Denní hemzy
S většími či menšími úspěchy jsem se dnes a včera prokousávala nástrahami v životě vařící ženy.


Kdo někdy zkoušel dělat marmeládu, dá mi za pravdu: zregulovat tekutost je docela prdel. Při zpracovávání 2kg masy nakrájených a oloupaných broskví jsem opomenula test želírování na vychlazeném talířku. No, a teď mám skoro tři litry polotekuté broskvovo-vanilkové hmoty... Asi to budu používat na smíchání s mlíkem a budu vyrábět broskvové koktejly. Svině svinutá.

Naproti tomu rajský protlak dle Prvorepublikové kuchařky Zity Kabátové se vydařil. Měl hezkou barvu i vůni, chuť posoudím až dneska - narvala jsem ho rovnou do karí. Postup a ingredience zde:

  • 1,5 kg rajčat
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce pepře
Rajčata nakrájíme, povaříme 10 minut, propasírujeme, povaříme dalších 10 minut, osolíme, opepříme, vrazíme do spodní části trouby a při teplotě do 150°C necháme zhoustnout. Naládujeme do sklenic a uchováváme obvyklým způsobem.

Mně z 1,5 kg rajčat vyšlo asi tři čtvrtě litru protlaku. Mohla bych ho sice odpařit i dál, ale stejně jsem ho chtěla do karí, kde se vyvaří sám o sobě...

No a teď to karí. Karí, kari, curry a spol. vlastně původně znamenalo "jídlo s omáčkou" - asi jako naše polévka nebo pečeně (polévka krémová? vývar? s knedlíčky? A pečeně znojemská? vepřová? zvěřinová?). Takže vidíte to uvažování. Později se tento výraz vžil pro určitý typ koření a jídlo s jeho pomocí připravené. Ani jedno karí není stejné, stejně jako si indické hospodyňky míchají směs na massalu samy, a každá tam dává trochu něco jiného. Obvyklá koření zahrnují bílý a černý pepř, hřebíček, místní druh připomínající bobkový list (malabar leaves), papričky, římský kmín, kmín, skořici, zelený, hnědý i černý kardamom, muškátový oříšek, anýz a koriandr.

Jeden z mnoha receptů na masalu dostupných na internetu používá kmín, koriandr, kardamom, černý pepř, skořici, hřebíček, muškátový ořech a šafrán. Prostě neexistuje jednotný předpis na tohle koření, a zdůrazňuju to tady proto, že je potřeba improvizovat s jednotlivými značkami nebo vlastními směskami, než je člověk absolutně spokojený. Pokud mu to tedy samozřejmě není jedno.

Uvádím recept tak, jak jsem ho získala od kamarádky Kláry F., která se karí naučila vařit u svých pakistánských přátel v Anglii. Základní pokyn zní: NIKDY TOHLE NEVAŘTE HLADOVÍ! A samozřejmě, že má každý tendence to neuposlechnout a zkusit to. Jo, milánci, tři hodiny trpět, zatímco se vám kvartýrem táhnou božské vůně - no, já si vždycky říkám, že už to příště neudělám :-)

A zatímco mi moje dnešní karí a la Klára pobublává na sporáku, já se tedy dělím s vámi o lahodu, kterou připravuju už hodně let (takových osm určitě):
  • 4 velké cibule
  • čerstvý zázvor 3x3cm (fígl: oloupat, nakrájet na kousky a vymačkat na česnekomačkadle)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce garam masaly (doporučená značka: Rajah Turmeric)
  • 1 lžíce kari koření
  • 1 lžička skořice
  • sůl
To vše se orestuje na silné vrstvě oleje, dokud koření nepustí pořádně barvu a vůni. V tu chvíli se do kastrolu přihodí kuřecí spodní stehna (s hovězím je to taky bašta), 2-3 na plánovaného strávníka (na tohle množství dělám tak 10-12 kousků), orestovat, podlít vodou a přidat rajský protlak. Já použila ten, co jsem si připravila podle Zity Kabátové, Klárka používá větší pikslu OTMA protlaku.

Přiklopíme poklicí a jdeme na 3 hoďky od toho. Samozřejmě, že hrnec necháváme jen na mírném ohni.

Ke konci přidáme 1 lžičku mletého kardamomu, trochu jadérek koryandru (raději zelený) a chilli podle chuti (až do této chvíle je to pokrm sice silně kořeněný a aromatický, leč nepálivý; jestli z něj uděláte plamenomet, záleží jenom na vás). Nezapomeňte vytáhnout kosti - dlouhým vařením se maso rozpadlo a ušetřilo vám práci s obíráním. Zahušťování taky není potřeba, proto tam dáváte tolik cibule. Rozvaří se a je to.

Na začátku je potřeba použít opravdu velmi silnou vrstvu oleje. Pokud vám mastné věci lezou krkem, nechte karí vychladnout a seberte tuk z povrchu. Pamatujte ovšem na to, že v sobě uchovává většinu silicí - takže, jak mě vlastně napadá, pokud chcete jemnější chuť, můžete udělat to samé...

Výsledkem je hnědá šlichta nevábného vzhledu, zajímavé vůně a naprosto božské chuti. Podáváme teplé s bílým jogurtem a nejlíp nekynutým chlebem.

Je vám asi jasné, že na tenhle recept se dá udělat nepřeberné množství variací, včetně vegetariánské verze s mrkví a brambory nebo eintopfu s mrkví, brambory A masem a tak vůbec... Do verzí s masem se zelenina přidá tak půl hodinky před koncem, čistě zeleninové se pak samozřejmě budou vařit jen do změknutí.

Mimochodem, já sama vařívám spoustu variací - ale jenom tomuhle uvedenému receptu říkám pakistánské karí a la Klára a držím se ho naprosto vzorově. Všechno se dá urychlit, ošulit a zjednodušit - ale občas je krása právě v tom polonábožném dodržování.

Jdu si dát housku s něčím. Ještě dvě hodiny - a jak jinak, vařím nalačno.
 


Komentáře

1 Sikar Sikar | Web | 5. září 2010 v 22:00 | Reagovat

Tedy, článek jsem nečetl (teď ne, ještě bych dostal hlad), ale již zmínka o broskvích mě....znejistěla...

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 5. září 2010 v 22:07 | Reagovat

Zkus z toho udělat broskvovou zmrzlinu.

3 Cirrat Cirrat | E-mail | Web | 5. září 2010 v 22:56 | Reagovat

[1]: Kdybys trávil stejně jako já několik hodin jejich přebíráním, půlením, loupáním a krájením, věř mi, měl bys noční můry ;-)

[2]: Uvidíme. Jestli si to nedá říct, nic jinýho mi nezbyde...

4 Mami Mami | Web | 6. září 2010 v 9:01 | Reagovat

Já už 14 dní zase přebírám, vykrajuju, loupu, půlím a čtvrtím jablka.

5 m. m. | Web | 6. září 2010 v 12:37 | Reagovat

Hmmm, masala :) Připadám si jako barbar, ty tady píšeš o takovym "high level" vyvařování a já se u toho cpu špagetama s koupenou boloňskou omáčkou :D Hanba mi

6 Cirrat Cirrat | E-mail | Web | 6. září 2010 v 16:54 | Reagovat

[5]: :-D To není High Level - to je nakrájím, hodím do hrnce, a ať si to tam dělá, co chce :-D

7 Kittanya Kittanya | E-mail | Web | 6. září 2010 v 17:11 | Reagovat

Jéééj, žrádlo, to je téma víkendu. Jsem tu mla miláčka a tak jsem mu vyvařovala a on za me nakupoval... :-D
Ten protlak vyzkúšám, teta ;-) Jinak z kari zatím dělám kuřecí rarášky.

[5]: To budu mít na večeřu :-D, ale šlochtu si k špagetám dělám vždycky sama. Není nad jednoduché kuchařské umění :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama