Britská kuchyně boduje

2. října 2010 v 21:45 | Cirrat |  U Mlsný huby
Žába v díře (nebo taky čolci a mloci a podobná havěť) s cibulovou máčkou a bramborama.


Ti Britové jsou divný. Lejou si na brambůrky vocet, kdo to kdy viděl... Ale zaexperimentovala jsem a vyšla mi z toho výborná večeře, kterou může i manžel, přestože kyselé on nesnáší. Jako další plus uvádím rychlost, nízké náklady a skoro všechno se dělá v troubě (sorry, Péťo). Myslím, že remosku by taky přežilo s klidem...

Bylo mi řečeno, že žába v díře je skotské jídlo, ale protože jsem pak našla další protichůdné údaje, kašlu na to a je to pro mě prostě britské.

Na žábu:
  • 125g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 150ml vody
  • 150ml mléka
  • sůl, pepř
  • 1 polévková lžíce hořčice
  • 150g strouhaného sýra
  • 8 párků, špekáčků, klobásek...
Troubu rozpálíme na maximum maxima. Do pekáčku (nejlíp s tenkými stěnami, aby se pořádně rozpálil) šplíchneme omastek (já to dělám bez něj) a naskládáme podélně rozříznuté čolky. Ééé, teda žáby. Vlastně párky nebo klobásy, nebo co máme po ruce. Vrazíme to do té trouby tak asi na čtvrt hodinky.

Mezitím ze zbytku ingrediencí uplácáme těstíčko, pekáč vytáhneme, bleskově zalijeme a ještě rychleji vrazíme zpátky do trouby. Pečeme tak asi čtvrt hodiny, pak troubu vypneme a necháme v ní čolky dojít ještě tak čtvrt hodinky.

Těstíčko lze plácat i bez sýra, ale já použila Tilandser (byl mi v naší sýrárně doporučen na zapékání) a je to výborné, měkoučké a šťavnaté těstíčko.

Na máčku:
  • 2 velké cibule, raději červené
  • 2 stroužky česneku
  • omastek na smažení
  • 1 zarovnaná lžíce vývaru v prášku nebo 1 kostka
  • 6 lžic balsamica
Cibuli a česnek osmahneme na tuku do zlatova, zalijeme balsamicem a necháme zredukovat na polovinu. Přidáme vývar a je to - tedy alespoň podle základního receptu. Co jsem udělala já? Osmažila, podlila vodou, zalila balsamicem, přihodila masox, nechala provařit a zahustila záklechtkou. A je to ňam.

K tomu se doporučuje nejlépe bramkaše, dušená zelenina a pod. - já si k tomu brambory upekla: oprat, podélně rozkrojit, posolit, lehce pokapat olejem a šoupnout do trouby, když se teprve začíná rozehřívat, těsně pod rošt, na kterém pak budou čolci.

Líbí se mi, že je to fakt bleskové jídlo, a i když druhy základních ingrediencí jsou stejné (sýr, mléko, uzenina), člověk může kouzlit s jejich kvalitou. A tak si jednou udělá čolky z alberťáckých párků s eidamem za 14 korun pytlík, a podruhé tam vrzne domácí klobásky, smetanu a nějaký hogo-fogo sýrec. A taková jídla já rád. Ona ta britská kuchyně nebude tak špatná :-)

*kvák brekekeks* (dobrou chuť)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Dimmu Dimmu | Web | 2. října 2010 v 22:39 | Reagovat

Největší mástr je ale Jamie Oliver XD
A nalejem tam olivovej olej a usmažíme to na olivovim oleji a potřeme si talíř olivovim olejem a... myslim, že by to chtělo ještě trošku olivovýho oleje a pak to na tom talíři ještě zakapem olivovim olejem XD

2 pammahone pammahone | Web | 3. října 2010 v 11:03 | Reagovat

Sounds great! A hned bych se na to vrhla, nicméně nemáme doma krom cibule žádnou z uvedených ingrediencí. Máme s mužem před výplatou, což mě aspoň nutí prošmějdit všechny zasuté kouty špajzky i mrazáku a využít suroviny, na které jsem úspěšně pozapomněla. Bohužel už nějakou dobu umírám touhou po kusu masa, kteréžto jsem v ústech neměla cca dva týdny. Nemuselo by to být ani maso... žába by úplně stačila :)

3 msd2c msd2c | Web | 3. října 2010 v 12:56 | Reagovat

[1]:Kdyz mas opravdu kvalitni Extra Virgin oliv olej tak ten si staci nalejt do mensi misticky prikapnout k nemu kapicku balsamica a namacet a namacet si v nem treba nakou dobrou rajcatovou ciabatu a muzu ti zarucit ze se tim "uzeres" :D
Beru kdyz si tady u nas v supermarketu koupis vybornej oliv olej z pokrutin tak to ma k tomu pravymu oleji daleko a ze to nedava smysl :D
Pro fans Jamieho Olivera muzu vrele doporucit ceske fan stranky: www.e-jamie.eu
P.S. sou tam recepty i bez tolika oliv oleje :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama