Tak to odpálíme...

24. října 2010 v 15:49 | Cirrat |  U Mlsný huby
Sestře se blíží významné životní jubileum (ha, doufám, že si teď připadáš alespoň na 40!) a já jí k němu slíbila profiterolky. Místo dortu. Bo šlehačkové kuličky my rádi, žejo...


A tak se už dlouhou dobu válím v receptech na odpalované těsto a koukám, že je minimálně stejně tipů, jak ho správně odpálit, jako je receptů na ten zaručeně jediný pravý guláš nebo štrůdl.

Pro ukázku jsem vám tu vypsala dva recepty, které pocházejí ze dvou různých časopisů (a to vůbec nemluvím o jednom tom čísle Apetitu z letošního léta, kde byl recept na domácí větrníky!) a jak vidíte, liší se jak sestavou, tak postupem.

U tohoto návodu rozhodně oceňuji, že je důkladně popsán postup, včetně toho, že se těsto dává do studené mísy a musí se vychladit, než se přidají vajíčka. A taky je to docela žaves.

Mimochodem, asi jste postřehli, že přímá citace z textu je mezi uvozovkami a ta poslední závorka je moje krátké shrnutí dalšího postupu. A asi jste postřehli, že je to screenshot z mého Wordu, kde vesele ignoruju takové věci jako je kontrola pravopisu a podobně. Musela jsem ho dělat natřikrát, než mi došlo, že bych mohla vypnout netisknutelné znaky, takže buďte rádi...

Chantilská zelíčka mají rozhodně oproti prvnímu receptu mnohem bohatší sestavu. Přece jenom, ještě navíc cukr a o celých šest vajec víc! A mléko! Nicméně, chybí mi tu právě ty malé triky typu "neházejte vejcata do horkého těsta, srazí se vám"...

Nutno taky dodat, že ten předchozí, bezcukrový recept, klidně využijete i na větrníky plněné například krabí pomazánkou nebo šunkovou pěnou, kdežto u toho druhého (sladkého) recepisu jste odkázáni na sladké náplně. A to ještě navíc jen s mírou, protože těsto už je dost bohaté a slazené samo o sobě a výrazná náplň to přeplácá.

Dobře, je jasné, kterému receptu já osobně dávám přednost. Ale chtěla jsem vám prostě ukázat, jak se mohou recepty na něco, co někomu připadá jako ta samá věc, diametrálně lišit.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Maruška Maruška | Web | 24. října 2010 v 16:41 | Reagovat

odpalované těsto je snad nejtěžší co je... na to bych si asi ani netroufla

2 Kittanya Kittanya | E-mail | Web | 22. května 2011 v 11:46 | Reagovat

Tož já to teda vyzkúšám, teta... Dík za recept, mám na něco chuť...

3 Acheron Acheron | 31. května 2011 v 13:27 | Reagovat

hééj profiterolky jsou moc mňam. Když jsem ještě donedávna dělal kuchaře v jednom hotelu tak mě nejčastěji mohli objevit v cukrářskym chlaďáku jak tam užírám právě zminované profiterolky. A taky indiány, koňakový špičky, jablečné koláče, smetanový pusinky, čokoládové, kávové a jogurtové košíčky a další dobrůtky:-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama