Masokoule v máčce

4. června 2011 v 16:42 | Cirrat |  U Mlsný huby
Všichni milujeme IKEAcké švédské kuličky v máčce - ale kdo se s tím má dělat doma? No, třeba já. Protože je to mrtě rychlý a tak vůbec. Na fotce omluvte neuspořádanost pokrmu, napadlo mě to nafotit na poslední chvíli, když už jsem se pouštěla do jídla...





Potřebujete:
  • mleté maso (já měla půl kila mixu z Billy)
  • jednu střední nebo půlku velké cibule nasekat na drobno (čím drobněji, tím lépe) - platí pro toho asi půl kila, pro víc masa je potřeba víc cibule
  • 1 vejce
  • 2-3 lžíce solamylu (gustin taky dobrej)
  • sůl, pepř, muškátový oříšek, zázvor a nové koření (všechno mleté nebo drcené, množství podle chuti)
To by bylo do masa. Jistěže, můžete místo solamylu vrazit strouhanku, ale s tím škrobem jsou masokoule jemnější. Ano, můžete je ochutit úplně jiným kořením - mleté maso je neskutečně tvárné a snese toho spoustu, takže není třeba se omezovat v rozletu.

Stejně tak je fajn, když nadrobno nasekanou cibuli nejdřív necháte zesklovatět na kapce oleje, aby zavadla. Ale když je spěch, je prostě spěch a žádné vadnutí se nekoná. Cibule se nebojte, neb v pořádně prosmaženém mase je krásně jemná a dodává na šťavnatosti.

Pochopili jste, že máte všechny výše uvedené ingredience spatlat dohromady, pořádně promíchat a ušmoulat si v dlaních kuličky. V mokrých dlaních se tvaruje lépe. Velikost si určete sami, podle chuti a zvyku.

Rozpalte olej (pokud máte přepuštěné máslo - v ruských krámech se dá koupit podle značky kilovka za osmdesát korun a vydrží dost dlouho - jděte do něj), po trochách osmažte kuličky (když je hodíte do oleje všechny najednou, akorát ho ochladíte a kuličky se vám rozpliznou a není ono), nakonec je sesypte zpátky do té pánve a odstavte. Jdeme tvořit máčku.

Na tu potřebujete:
  • kusanec másla (nešetřete)
  • hladkou mouku (dle zvyku a odhadu)
  • vodu nebo vývar (doporučuje se vývar, já dala vodu a taky to bylo fajn), na tohle množství jsem dala asi tak litr
  • pořádnou polévkovou lžíci hořčice, kdo se nedostane polévkovou lžící do hrdla lahvičky, dá místo toho dvě vrchovaté (obalené a překypující) čajové - já použila jemnou křenovou hořčici od Boneco
  • smetanu na vaření, aspoň 150ml, já dala 180ml od Meggle (to jen pro pořádek, prostě mi v krámě přišla pod ruku jako první)
  • sůl a pepř dle chuti
Rozpalte máslo, vražte na něj mouku, udělejte jíšku, úplně bledá být nemusí ale s pražením to extra nepřehánějte, zalejte vodou, pořádně rozmíchejte, nechte na plotně. Vražte hořčici, nechte provařit, přilijte smetanu, nechte provařit, ochuťte solí a pepřem, přelijte do pánve s kuličkama a tu postavte na rozehřátou plotýnku, kterou vypněte.

Opatrně promíchejte, aby byly všechny kuličky obalené v máčce, a hlavně aby se do omáčky rozvařily přípečky na pánvi.

Nechte prohřát a podávejte s přílohou dle vlastního výběru. My měli nové brambory na loupačku. Kdo chce, může si posypat čerstvým nasekaným koprem.

Tak, a teď to jdu dojíst...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 4. června 2011 v 16:57 | Reagovat

Pěkná lžíce ...

2 Fabiana Fabiana | E-mail | Web | 4. června 2011 v 17:11 | Reagovat

Švédské koule jsou nejlepší :P ale než bych je vařila, radši skočím do nejbližší IKEA restaurace ^^

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama