Hryzoto - cibuloto

22. ledna 2012 v 20:35 | Cirrat |  U Mlsný huby
Děje se toho hodně. Pořád ještě. Zjišťuju, že o mém životě se víc dozví průměrný uživatel Facebooku nebo Twitteru (viz odkaz vlevo nad menu) než čtenáři blogu, ale já to časem napravím.

Kupříkladu jsem konec minulého pracovního týdne zasvětila pátrání po textu SOPA a jeho studiem, který mi dokonale zvedlo mandle, jen abych v pátek večer zjistila z nenápadné poznámky jednoho maníka, kterého vůbec neznám a mám ho na FB v přátelích, protože oba hrajeme Mafia Wars 2, že existuje ACTA. Mrkla jsem na to a vřele doporučuju přečíst si, o co vlastně jde. Zvlášť, když EU slíbila, že to při nejbližší možné příležitosti podepíše taky. Vzhledem k tomu, že ho 1.10.2011 podepsalo 8 zemí včetně USA, domnívám se, že právě ACTA stojí za náhlým pádem Megauploadu, který konečně českou veřejnost poštval proti SOPA.

Vůbec, česká média o SOPA neinformují pokud možno ani trochu, a když už, pak nepřesně a nepravdivě. Ale to je na jiný článek. Mezitím se pokusím najít přesné znění ACTA (pokud má někdo odkaz, uvítám) a časem pak dám dohromady článek o tom, proč si já osobně myslím, že jsou tohle nedobrá opatření.

Každopádně hryzoto-cibuloto.


Já mám raději rizoto italského typu, tedy krémové a patlavé, ne takovou tu sypací záležitost, která kraluje českým jídelnám (odkud jsem si odnesla zvyk polévat hryzoto kečupem a sypat sýrem - což o to, proti sýru asi námitky nebudou, ale kečup už přitáhl pár udivených pohledů). Rizoto (ok, zpátky k citrátímu přepisu: hryzoto) je vděčné jídlo, protože se v něm dá zužitkovat takřka všechno. Navíc, podmínky byly víc než příznivé, neb máti udělala včera kuřecí vývar (mnoho vývaru) a zavařila do něj rýži (mnoho rýže), takže základ už tak nějak byl.

Použila jsem:
  • 750 ml vody
  • 750 ml vývaru (musím říct, že notně ztuhlého)
  • 750 ml rýže (můj základní recept na rýži zní "1 hrnek rýže na 2 hrnky vody", proto je pro mě snadnější používat na rýži objemovou míru)
  • 1 větší pixla sterilovaného hrášku
  • smutné zbytky kuřete z vývaru
  • několik lžic už rozvařené rýže z vývaru
  • 1 štědrou lžíci kremžské hořčice
  • 2 cibule (vyšlo to na jednu žlutou a jednu červenou, holt byly po ruce)
  • 1 kostka kuřecího masoxu (spral to ďas, sranda musí být)
  • kousek másla na osmažení cibule
Jak je vidět, dnešní hryzoto bylo ve velké míře recyklát, který měl zabránit zkažení vývaru (já kuřecí nemusím, manžel raději polévky krémové a máti na osmilitrový hrnec sama nestačí). Už je ho ani ne třetina, počítám, že do zítřka do večera nedožije.
Vývar, vodu, masox a rýži obého typu jsem naházela (nalila) do jednoho hrnce a postavila ho ohřívat na plotnu. Italský způsob vaření rizota počítá s promícháváním a postupným doléváním vody nebo vývaru, zatímco se původní tekutina vyvařuje a vsakuje do zrnek rýže. Už uvařená rýže v případě téhle z pytlíku zastoupila absolutním rozvařením škrobovitost skutečné italské rizotové rýže (znalci, co nemusí recykláty, kupují kupříkladu druhy arborio nebo risotto - překvapivě).
Na rizoto nespěchejte a při míchání důkladně jeďte vařečkou po dně, aby se nepřipálilo. Jakmile se rýže jednou pořádně připálí, můžete vyhodit celý hrnec, protože rýže je mistr v nabírání pachů všeho možného. I "zdravé" kousky budou cítit spáleninou - a mimoto připálená rýže smrdí fakt odporně.
V pauzách mezi mícháním si užijte obírání smutných zbytků kuřete, které v tomhle hryzotu jsou tak nějak proto, aby se neřeklo, že v tom není maso. Daleko lepší je do hryzota přihodit nakrájené kousky pečeného nebo grilovaného masa - pečeně na kostičky, grilované kuře uzmuté cestou u stánku nebo v teplém bufetu Billy, extra osmažené nudličky hovězího, pokud jste fajnšmekři... Nebo na maso prostě kašlete. Rýže by měla pomalu probublávat alespoň dvacet minut.
Cibule. Jednu půlku libovolné cibule nakrájejte na úhledná půlkolečka a hoďte do pomalu probublávající bažiny (cokoli důkladně zahuštěného mi při pomalém varu připomíná blátové gejzíry v Yellowstone nebo na Islandu nebo na Novém Zélandu), zbytek si nakrájejte na malé kostičky.
Na pánvi rozehřejte máslo. Než se rozpustí, vloupejte se do konzervy s hráškem a slijte z něj nálev. Na horké máslo vrzněte zbylou pokrájenou cibuli a osmažte do sklovata. Držte prudký oheň a hoďte na cibulku slitý hrášek. Orestujte. Celý obsah pánvičky přesuňte do bažiny. Vmíchejte pořádnou lžíci hořčice, podle chuti dosolte a dopepřete a podávejte.
Pokud vaše kuře při vyváření pustilo do bujónu příliš mnoho tuku na váš vkus, máte dvě možnosti: vychladlý hrnec s vývarem postavte do chladu a pak sundejte tukové kry z povrchu a vyhoďte je. Anebo to nalijte do rizota celé jak to leží a běží a důkladně do něj vyždímejte půlku citronu. Bacha na pecičky. Nevím proč, ale funguje to :-)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 canicula canicula | Web | 22. ledna 2012 v 22:08 | Reagovat

Ono se teď po sopě objevuje čím dál víc těhle smluv a zákonů. A jeden horší než druhý...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama