Desetidenní řetězák - Den osmý

7. července 2012 v 16:47 | Cirrat |  Náhodný hlod
Tak jdeme do finále - třetí post od konce do desetidenního řetězáku.

Jak byste přeložili "turn-on", je-li to podstatné jméno? Můj oblíbený online výkladový anglický slovník Webster's to definuje v angličtině takhle:

Znamená to tedy "něco, co vzbuzuje vzrušení nebo zájem". A protože se domnívám, že čeština na to nemá jeden výraz, obejdu to výrazem "něco, co tě bere", i když jsem předtím použila v překladu "vzrušuje". Protože to by byl příliš jednostranný překlad.

Tak tedy, den osmý - tři věci, co tě berou:


  1. Chlap v dobře padnoucím obleku - říká se, že to je pro ženy to samé, jako je pro muže ženská v pěkném prádle. Já v tomhle nejsem výjimkou. Samozřejmě, že oblek zdaleka není to jediné, v čem by chlapi mohli vypadat dobře, je to ale taková moje slabůstka. A to ještě víc, než dobře padnoucí uniforma - nad těma jsem slintala coby puberťačka.
  2. Kompetence - sledovat, jak někdo dělá něco, co opravdu dobře umí, to vydržím hodiny a hodiny. Jak naživo, tak v televizi. Od šití korálků přes štípání dřeva až po úspěšné obchodní jednání. Všechno to je svým způsobem symfonie a je to fascinující.
  3. Opravdu dobré jídlo z kvalitních surovin - jsou dobrá jídla, vynikající jídla, složitá jídla, ohromující jídla, domácí jídla, neuvěřitelná jídla. Ať už se pokrm skládá z čehokoli a vařil ho kdokoli, pokud je to opravdu jídlo bez chyby a čerstvé z dobrých surovin, je to něco, co mi dokáže zpříjemnit den na hodně dlouho. Opravdu dobré jídlo se od dobrého jídla liší tím, že na něm nemůžu najít jedinou chybičku. Občas se stává, že si dám něco, co mi sice chutná, ale takový ten malý kuchařskostrávnický hlásek mi huhlá do ucha "tu omáčku mají moc sladkou, zase svíčkovou dobarvovali karamelem" nebo "to uvařili koprovku z kostky cukru a octa?" nebo "ten štrůdl je trochu rozmáčený" a podobně. Výborná zelenina ale slabší zálivka. Skvělá omáčka ale oslizlý knedlík. A tak.
    Opravdu dobré jídlo je prostě dobré od A po Ž a je přesně takové, někdy i lepší, než jak jsem si ho představovala. Jako například když jsem si ve středu dala na oběd v Kavárně Creperie v Galerii Fénix na Praze 9 řecký salát. Žádná prapodivná sladkokyselá zálivka nebo ovadlá zelenina, všechno hezky pokojové teploty, sýr byl opravdová feta, nikoli balkán, a přinesli mi ho na salátu v jednom kuse, takže jsem si ho mohla oždibovat tak, jak se mi chtělo. Zelenina opravdu čerstvá, žádné hospodské ovadlosti, cibulka jemná, olivy dobře vybrané. Ocet i olej byly v čistých nádobkách (zdaleka není všude zvykem tak často, jak by mělo), dobře se dávkovaly, byly čerstvé. K tomu rozpečená tmavá bagetka, neslazené kafe a sodovka a byla jsem v sedmém nebi.
Ano, takže kdyby se můj manžel navlékl do perfektně padnoucího obleku a kompetentně mi něco výborného uvařil, umřu blahem. Naštěstí kuchyně je moje teritorium, kde se raději moc nevyskytuje, takže s váma ještě nějakou dobu pobudu a jeho schopnosti a kompetentnost budu obdivovat na poli jiném. ;-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 7. července 2012 v 17:39

Ta trojka mi intersantně stimulovala chuťové buňky.

2 metztli metztli | Web | 7. července 2012 v 18:04

[1]: přesně :D asi se půjdu najíst :D

3 Ekyelka Ekyelka | 8. července 2012 v 5:30

Hauuuuuuuuuuuuuuuu!
Cirrat, máš na svědomí moje zásoby zeleniny! Jen ten sýr jsem sežrala už včera, s čerstvě upečenou bagetkou :)

A tak nějak prapodivně přesně se shodujeme ve všech bodech. Co se to děje?

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama