Prázdné kalorie

23. července 2012 v 14:47 | Cirrat |  Denní hemzy
Když mrknete do záhlaví, které už nějakou dobu plní funkci stručného informačního bulletinu pro věci, o kterých mi přijde zbytečné psát celý článek, narazíte na odkaz na HBO, resp. jejich dokument o obezitě amerického národa. V jednu chvíli mi hlavou problesklo taky zjištění: "Už je to tady!"


Byla to scéna z posledního filmu, kde šel štáb spolu se zástupci té či oné organizace do jedné večerky v místech, ve kterých mají obyvatelé nízký příjem, a jeden z nich si nechal namarkovat banán a dvě jablka. Prodavač mu sdělil, že by za ně zaplatil 1.15 USD, a pak mu ukázal pytlík čipsů za 25 centů. Za dolar si tam děcka koupí velký pytlík čipsů a láhev přeslazené limonády.

Střih a mě se v hlavě objevilo info z knihy Den, kdy došly prachy od Milana Vodičky (můj výtisk má momentálně u sebe Sikar) o krizi ve 30. letech. Mimo jiné se tam autor zmiňoval, že populace byla zároveň podvyživená a obézní, protože jedla jídlo, které bylo především levné - jednak ze surovin, které samy o sobě nemají valnou výživovou hodnotu, zato vysokou kalorickou "výhřevnost", jednak takové, kde jsou základní suroviny nastavovány nebo zaměňovány levnějšími a méně kvalitními, proto i původně nezávadná potravina je najednou nevhodná.

Nemusíme chodit nikam daleko: křehčená masa, voda ve mletém mase, přidaný cukr nebo alespoň sladidla ve mnoha ovocných šťávách, polská posypová sůl...

Pak si taky trochu pomůžeme sami, ani k tomu nepotřebujeme žádného výrobce - zlotřilého kapitalistu...

Cože? Že ne?

No a pamatujete ještě na ten humbuk kolem Mimibazaru a jeho receptíků? Kečupová polévka? Chlebové bramboráky? A víte, že ta kečupová polévka je v Den, kdy došly prachy, uvedená jako kuriozita, zástupce dobových receptů z té nejhorší krize? Stejně tak polévka z rozmočeného chleba...

Tak co, ještě potřebujeme padoucha, který si bez našeho vědomí plní kapsy našima prachama?

Ne, že by na nás některé potravinářské firmy nezkoušely, co všechno sneseme - tuhle jsem strávila půl hodiny před chlaďákem s kysanejma smetanama, protože jsem si chtěla udělat radost a dopřát tělu kvalitní kysanou smetanu. Jako první jsem sáhla po té s nápisem Bio. Jen ze zvědavosti jsem se mrkla na složení, co je na tom tak Bio. A zjistila jsem, že se studiu složení prostě ne a ne a nevyhnu: on v tý Bio-smetaně byl škrob. Asi byl teda taky Bio, ale v zakysaný smetaně podle mě nemá prostě škrob co dělat.

Zkrátím to - ze dvanácti nabízených produktů jich škrob NEobsahovaly asi tři nebo čtyři, z toho jeden měl extra super-duper označení a stál výrazně víc, než všechny ostatní.

V Bille máte velkými písmeny označeno, pokud nějaká uzenina NEobsahuje lepek.

Věci, které by technicky vzato měly být standardem, jsou nám prezentovány jako luxus a taky si za ně luxusně platíme, protože se vždycky najde někdo, kdo koupí šunt za běžnou prodejní cenu a bude mít pocit, že ušetřil. A dokud to někdo kupovat bude, bude se to takhle vesele prodávat dál.

Je to bludný kruh, protože ne každý má peníze na kvalitní potraviny, nikdo ale nemůže prostě nejíst. A tak kupujeme, na co nám peněženka dosáhne, tím zase ale podporujeme maketingovou strategii, že to, co je normální, je vlastně nadstandard.

Další věc je, že průměrný obyvatel prostě jí víc, než potřebuje (ano, ano, včetně mě).

Zrovna v Americe je vidět, jak se za dvacet let mezi roky 1999 a 2009 nafoukly porce (článek je v angličtině, ale obrázky vysvětlivky nepotřebujou), ale víc jídla na talíři není jediný kámen úrazu. V USA jsou státem dotovaní farmáři, kteří pěstují kukuřici a sóju, ale ne už ti, kteří pěstují ovoce a zeleninu. Z kukuřice se pak mimo jiné vyrábí i sladký sirup, který se používá k dochucování všeho možného, především pak limonád, ze sóji se lisuje olej, ve kterém se pak vesele fritují všechny typické fast-foodovky, jak jsme si na ně zvykli. Jejich meky, káefcéčka a burgerkingy jsou ve srovnání s těma v ČR levné, protože jsou dotované.

V naší posedlosti "globalizací" vesele amerikanizujeme a žereme jídla podle jejich receptur. Šups, další polínko pod kotel s naším zdravím, a to ještě za vyšší cenu, protože u nás takovéhle dotace nejsou.

Taky se toho hodně namluví o "typické české kuchyni" a jestli je to svíčková & co. nebo jáhly, kroupy a čerstvé ryby. Ono je to v podstatě jedno, co je daleko důležitější je to, že naši předkové, kteří tyhle recepisy používali, taky povětšinou dřeli a dřeli. Logicky teda potřebovali větší "výhřevnost" pro organizmus než dnešní průměrná kancelářská krysa. Navíc prostě nepoužívali tolik cukru a tuků jako my, protože prostě nebyly tak dostupné.

Nikdo neříká, že si člověk čas od času nemůže dát třeba právě tu svíčkovou, ale není rozhodně potřeba ji mít ob den.

Ale zpátky.

Ano, jsme v krizi finanční a stalo se přesně to, co popisoval Milan Vodička ve své knize - jako populace jsme tlustší a přitom méně vyživení. Tohle povede k nadměrné zátěži zdravotnického systému, naše "běžné" pojišťovny, na které si ze zákona platíme, přestanou být ochotné i schopné hradit léčby nemocí s tím spojených a/nebo nám napálkujou takový prachy, že se pěkně prohneme, razantně ubyde schopných dělníků i třeba právě kancelářských krys schopných vydržet stres a rychlé tempo dnešní práce a vůbec dojde k přerodu společnosti do něčeho úplně jiného. Otázka je do čeho - tentokrát nemáme zbrojícího Hitlera, který celému světu poskytl sice historicky a lidsky naprosto příšernou, leč přesto použitelnou záminku k vytvoření pracovních míst a podobně.

Jediné, co můžeme udělat, je sami si kontrolovat, jaké jíme potraviny a co do svého těla cpeme. Koneckonců, hlídání živin v jídle a počítání kalorií se vyvinulo právě během 30. let minulého století, kdy se lidi snažili poskytnout svému tělu co nejvíc živin s co nejnižšími náklady...
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 23. července 2012 v 15:01

Stavitelé chrámu jedli husté teplé pivo na způsob polévky.
Pravé, nefiltrované.
Český národ vaří s Babicou, toť mistr náhražek.
Kdysi, v dobách dřevních, nechali vědci kompjůtr, aby vyjevil, kterého jídla by bylo nejvíce s tím, aby bylo nejlevnější a aby bylo tak kaloricky výživné, aby pokrylo denní potřebu dělníka. A ejhle, vyšlo cca 5 litrů octa.

2 Tereza Matoušková Tereza Matoušková | E-mail | Web | 23. července 2012 v 16:04

Druhým extrémem jsou potom firmy, které za pěkné prachy prodávají výživové koktejly, které nám mají doplnit minerály a různé serepetičky, aby nám pročistily tělo.

Přitom, jak píšeš, tohle všechno by mělo být už přímo v jídle, které konzumujeme. A jak píšeš, třeba my z jedné výplaty a mého studentského kapesného a občasného přivýdělku, si třeba onen luxus dovolit prostě častokrát nemůžeme a tu a tam je prostě nutno koupit, to co je levné a tudíž chodící hnus... :-( (No, dobře, ještě to nechodí, ale brzy bude. :-D)

3 mengano mengano | Web | 23. července 2012 v 16:13

No, manžela asi na ocet nepřevedu, tuhle inovaci v naší kuchyni bych nemusela přežít.
Ono není třeba hnát probém do extrému a před každým otevřením huby složitě počítat kalorickou hodnotu obsahu lžíce. Stačí zapojit do akce zdravý selský rozum. A začít hezky od mala. Proč matinky ud od mala cpou do dětiček čokoládky, řezíky, kupované přeslazené pudinky? Kolik malých dětí jí bez protestů ovoce a zeleninu? Málokteré, protože jim to mámy prostě nedávají. Ve školách jsou automaty na colu, bagety...proč? Jasně, je to byznys, ale koho to zajímá....
Na vsi je to trochu jednodušší, ovoce nám roste u baráku, zelenina stejně tak, sousedka má slepice, tchýně krávu....Ty jsi, cirrat, městský tvor. Víš jak chutná čerstvé mléko? Nebo znáš jen to vytrvale trvanlivé?
Ale s názorem, že v obchodech se prodávají většinou nekvalitní srágory vřele souhlasím....

4 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 23. července 2012 v 16:22

[3]: Není čekuláda jako čekuláda. V některých není ani kousek kakaa...
Já znám ovoce plné olova, když ho češu u silnice.

5 Kittanya Kittanya | Web | 23. července 2012 v 19:19

S hlavní myšlenkou Cirrat súhlasím. Dokud lidé půjdou po všech sračkách a nebudou sa zamýšlet nad tím, jestli si nepřiplatit dvě koruny za kvalitnější, půjde to porát dokola a zároveň dolů. Jako studentka jsem si vystačila se dvěma hotdogy a pytlíkem činské polévky denně. Teď když si vydělávám (byť srandovní čáastku), změnila jsem sa. Už nekupuju plnotučnú od bůví jsakého výrobca, ale kúpim si enem tu, která je bez benzoátu sodného (na kterém je můj partner psychicky háklivý). Už nekupuju ten nejlevnější kečup na špagety. Už kupuju Otmu. Už rohlíky, ale lámankový nebo vícezrnný  chleba. Jo, s prachama sa žije lépe. Už nekupuju šunkový salám, ale koupím si výběrovou šunku (na které je to jak vidět, tak cítit). Už nechlastám slazené limonády, ale piju holú vodu nebo si udělám jahodový koktejl (banánový mi tolik nejede, ale i ten si občas udělám). Už nevstávám z postele s tím, že snídani oželím a najím sa až na obědě. Dnes vstávám s tím, že sa nejdřív nasnídám a do oběda stihnu ještě mallú svačinku. Za takové prozření platíte ve wellness centrech těžké prachy, já na to přišla zadarmo. Ale co tak pozoruji, dřív jsem český česnek na trhu takřka neviděla, dneska už ho vidím daleko častěji. Něco sa změnilo?

Dobře sa to dá vidět ve zverimexech. Lidé už neplatí tolik peněz za sračky typu Pedigree a Friskies, ale dají na radu prodavačky a pak jí ještě chodí děkovat. Co byste si kúpili pro své zvíře (byť je to třeba jen osmák) - kilo za 69 korun, kdy vám osmák třetinu nežere a ten zbytek má za dva týdny sežraný a nebo 500g koncentrovaného osvědčeného krmiva s kvalitními vstupními surovinami, které stojí 89 korun. Osmák sežere všechno, páč mu to chutná a ten 500g pytlík vám sežere za padesát dní? Rozdíl v prachách je značný a tak na to lidi slyší.

6 Kittanya Kittanya | Web | 23. července 2012 v 19:21

[5]: Pardon za ty chybějící slova, nějako mi skáče klávesnice (zasraný tačprd)

7 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 23. července 2012 v 20:53

[5]: Joj! Ty žiješ. Já už myslel, že tě čínské polévky zahubily.
/teď mne napadlo sloveso zahubyt = zacpat si ústa nekvalitní stravou/

Základem zdraví je ranní porce silné černé kávy.

8 Cirrat Cirrat | Web | 23. července 2012 v 21:48

[1]: Chudák dělník (protože myslím, že to rovnou otestovali) :-D

[2]: Pravda, pravda

[3]: Čéče, mléko přímo čerstvé znám - zásluhou prázdnin na Sibiři, kde měla tety švagrová několik krav...

[4]: Dá se s ním psát?

[5]: Obě naše kočky Whiskas a podobné záležitosti vytrvale odmítají žrát, a to i pod pohrůžkou vyhladovění...

[7]: Nemohu než souhlasit...

9 mengano mengano | Web | 25. července 2012 v 17:52

[4]: U silnice načesané ovoce se hodí tak leda k odvozu do sběrných surovin. Dostaneš peníz za olovo:))

10 Kittanya Kittanya | Web | 25. července 2012 v 22:04

[7]: Od tej doby, co nechodím na výšku mám víc peněz a skutečně mohu trochu zahubyt. Neboj, žiju, ale už ne tolik blogově.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama