La-la-la Lasaně!

26. září 2012 v 23:20 | Cirrat |  U Mlsný huby
Konečně se dostávám k tomu, abych sem dopsala recepis na lasaně a la Citrát. Pusťte si k tomu tématickou muzičku:


A jdeme na to. Nečekejte nic převratného - čekejte ovšem něco velmi dobrého. Hlavně si přestaňte přípravy lasaní-téměř-bolognese bát.


Co budete potřebovat (tohle je větší dávka, než dělám obvykle, nicméně doma jsme tři lasaňofilové a jedli jsme to od čtvrtka do soboty, takže si upravte množství dle vlastních potřeb, zachovejte ale poměry):


  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 750 ml mléka
  • 500g balení lasagnových plátků připravených k použití (já je pak už nepředvařuju)
  • 1 kg mletého masa (nejlíp mix hovězí a vepřové 1:1)
  • 1 pikslu krájených rajčat
  • 1 větší pikslu protlaku (tohle je 500 g)
  • 1 l vývaru (nebo litr vody a kostku masoxu)
  • 2 cibule
  • sůl, pepř, tymián, oregáno, muškátový oříšek a trochu cukru
  • všechen sýr, co doma najdete (tady je ta největší kostka 200 g eidamu a v podstatě pokud nemáte rádi moc výrazné sýry, přikupte k tomu ještě 2 mozarelly a basta - my máme sýr hodně rádi a proto tu nad eidamem vidíte pecorino, basiron s rajčatovým pestem, mladý kozí sýr a basiron s bazalkovým pestem)
Dál se vám ještě bude hodit: pekáč na lasaně, větší pánev nebo hrnec na masovou máčku a hrnec na bešamelovou máčku (té bude skoro litr, počítejte ale s rezervou, kdyby vám náhodou chtělo utíkat mlíko).

Předem si připravte všechno, co budete potřebovat, k ruce. Protože než lasaně šoupnete do trouby, buď se s tím budete dělat poměrně hodně dlouho, nebo pojedete slušný multitasking. Anebo si uděláte mini-výrobní linku. Hlavně si nastrouhejte všechny sýry (pokud použijete mozarellu, nemusíte ji ani strouhat, nakrájejte ji na plátky - klidně třeba i takovým tím strunovým kráječem na vajíčka).


Cibulku si pokrájejte na drobné kostičky, vražte ji na trochu tuku na pánev a smažte, dokud nezesklovatí. Opravdu bude vypadat jako kousky mléčného skla.


Přihoďte na cibulku maso a za stálého míchání osmažte. Snažte se co nejvíc rozbíjet masové hrudky, chcete masovou kaši. Zalijte vývarem (nebo vařící vodou a přihoďte kostku masoxu) a míchejte, míchejte, míchejte. Osolte, opepřete, o-oregánujte a otymiánujte dle chuti.


Zatímco to bublá, nezapomeňte přihodit rajčata a protlak. Záleží na vás - jestli máte raději jemnější chuť rajčat, přihoďte první rajčata a protlak přilijte těsně předtím, než je omáčka hotová. Jestli dáváte přednost výraznější "rajčatovině", udělejte to naopak. Každopádně by se jedno mělo vařit od začátku a druhé až ke konci, kvůli chuti. Nechte pořádně povařit a ochutnejte máčku - pokud se vám zdá příliš kyselá, bez výčitek tam vražte malou lžičku cukru.

Debata o česneku:
Setkala jsem se s názorem, že by do lasaní měl patřit ještě česnek. Já osobně proti němu nic nemám a takový decentní stroužek by tomu podle mě neublížil, nicméně jedna bývalá šéfka, Italka, mi vysvětlila, že v italské kuchyni se správně nikdy nemá používat cibule a česnek zároveň - buď jedno nebo druhé. Nikde jinde jsem se s tím nesetkala, ale pro jistotu to dodržuju.


Zatímco masový sos si probublává, hoďte do hrnce na druhou máčku máslo a nechte ho rozpustit. Teď se dostáváte do té multitaskingové fáze - jedním okem si hlídáte masovou omáčku a druhým kontrolujete první počátky bešamelu.


Ve chvíli, kdy se vám máslo rozpustí, hoďte na něj mouku a začněte míchat. Děláte prostě světlou jíšku. Mouku dobře promíchejte s máslem a lehce opražte, pak začněte postupně jednou rukou přilévat studené (!!!) mléko a druhou zuřivě míchejte, abyste si nenadělali v omáčce hroudy-hrudky. Pokud jste šťastnými majiteli drátěné míchací metlice, teď nastal ten pravý čas ji použít.


Použili jste všechno mléko, máte světlou hustou omáčku, kterou ochutíte solí, pepřem a muškátovým oříškem a nechali asi tak 20 minut na pomalém ohni vařit. Gratuluji, máte bešamel!

Chvíli si vychutnávejte pocit vítězství (hlavně hotový bešamel nezapomeňte odstavit z ohně, aby se nepřipaloval - jestliže máte elektrické plotýnky, odstavte raději hrnec úplně mimo, klidně na podložku na linku) a pak do bešamelu vražte půlku nastrouhaného sýra a důkladně promíchejte (pokud máte mozarellu a eidam, vražte tam jen ten strouhaný eidam).

Kdybyste použili půl-napůl Gruyére a parmazán, měli byste nefalšovanou omáčku Mornay, která se s oblibou podává k mořským plodům nebo se s ní zapéká treska...


Je čas vrstvit. Začněte tím, že si zapnete troubu na 150°C a necháte ji, ať se nahřívá. Na dno pekáče nakýblujte trochu červené omáčky, dobře rozestřete a začněte pokládat první vrstvu lasagnových plátků. Ta omáčka dole je důležitá, aby jednak měly pláty čas dobře nasáknout a změknout, jednak aby se zespoda nepřichytily.

Já vím, že to píšu každou chvíli jinak - lasaně, lasagne, lasagna. Nemůžu si vybrat.

Protože quasi-Mornay je sám o sobě dělaný na másle a na něčem jste museli smažit tu cibulku, chraň vás ruka páně v tuhle chvíli lít na dno pekáče olivový olej! Leda byste chtěli trénovat rychlé starty (protože kdo maže, ten jede) nebo žlučníkový záchvat!


Pokračujte ve vrstvení stylem lasagna plátky - červený sos - bílý sos, lasagna - červená - bílá... Pokuste se taky plátky klást tak, abyste neměli mezery pořád nad sebou. Pak budou líp držet.


Pokud se vám zachce, přihoďte na "bílou" vrstvu pár hrstí nastrouhaného sýra (pokud nepracujete jen s mozarellou a eidamem - eidam máte v omáčce a mozarellu si schovejte na poslední vrstvu). Nezapomeňte si ale nechat dost sýra na vrchní kůrčičku a nespleťte si strouhané basirony se strouhanými pastelkami, jakákoli podobnost je čistě náhodná...


Na poslední vrstvu plátků nalijte celý zbytek masové směsi a dobře rozestřete. Nebojte se, jestli máte pocit, že máte víc šťávy, než by bylo radno - ty suché lasaňové plátky to do sebe vsáknou jedna báseň. Proto je lepší mít spíš víc omáčky než míň, jinak byste taky mohli mít lasaně suché a křupavé a o to tu vůbec nejde!

Nalijte na červenou vrstvu poslední zbytky bílé omáčky, snažte se o rovnoměrnost, a bohatě posypte strouhaným sýrem. Pokud máte mozarellu, je čas ji poklást hezky svrchu. Tadá, chvilku se kochejte, jak jste šikovní (protože když se nepochválíte sami, kdo to za vás udělá?) a šoupněte to do trouby.

Hoďte si nohy hore a nastavte budíka na půl hodiny. Pak se jděte podívat, co to udělalo, možná budou chtít ještě dopéct, záleží na vás a vaší troubě.


Tuhle várku jsem pekla 30 minut na 150°C, pak jsem ji nechala ještě 20 minut ve vypnuté ale horké troubě a nakonec jsem ji nechala ještě asi 10 minut odstát nahoře.

Nikdy nezapomeňte lasaně vytažené z trouby nechat odstát, menší dávky aspoň pět minut, větší těch deset - všechny šťávy se v nich rozleží vskutku rovnoměrně a hlavně, budou při krájení a servírování držet tvar! Nebojte, za tu dobu fakt vychladnout nestihnou...


Dobrou chuť! Tohle sice opravdu není dietní porce, ale opravdu to stojí za to.

Tukožroutská noticka na závěr:
Připomínám, že sýry samy o sobě bývají dost tučné, proto chcete-li se vyhnout přílišné konzumaci tuku, jednak si kupte libové maso a nechejte si ho umlít zvlášť (už hotové mixy většinou bývají dost tučné), jednak použijte verzi eidam-mozarella. Pokud vám i tak připadá, že jsou lasaně na vás příliš tučné, dovolte mi, abych vám vyjádřila svou soustrast - a pak jděte experimentovat s jinými recepty.
 


Komentáře

1 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 26. září 2012 v 23:37

Dneska budu mít asi úplně stejný sny jako Garfield...

2 Daysy Daysy | E-mail | Web | 27. září 2012 v 6:07

Vypadá to výborně chtěla bych to někdy zkusit. x) Ale rajčátka bych si teda raději nakrájela sama a čersvá. Nemám ráda tyhlety plechovky. >.<

3 Cirrat Cirrat | E-mail | Web | 27. září 2012 v 8:14

[1]: Tak co, zdálo se? :)

[2]: Pak by to chtělo bez slupek a bez semínek, ale proč ne :) Já většinou takhle vařím večer po práci, kdy jsem vyflusaná na max, takže si usnadňuju práci, jak to jde...

4 Snoubení Tmou Snoubení Tmou | E-mail | Web | 27. září 2012 v 8:56

Super vylepšení. Zrovna tenhle týden jsem vytvářela své první lasagne jednodušší cestou, a věřím, že takhle budou ještě lepší. Určitě tenhle postup vyzkouším :)

5 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 27. září 2012 v 8:57

"Na rozbíjení hrudek jsem expert!" buší se do hrudi hrdě Venca Dg.

6 Antoanet Antoanet | E-mail | Web | 27. září 2012 v 17:33

Dělám je téměř totožně, akorát vynechávám z červené vývar, přijde mi zbytečný, ale zítra se na ně chystám tak to zkusím podle tebe :) a za sýr používám parmazán, ale díky za tip s tím barevným, vypadá super, taky zítra zkusím :) jinak já přidávám ještě dva stroužky česneku, ten mi můžeme ve všem :) mňam :)

7 Dubious cat Dubious cat | Web | 28. září 2012 v 11:36

oooh ahh, vypadá to vskutku lahodně! Zkusím to.. ale v menším množství :)

8 Arvari Arvari | E-mail | Web | 2. října 2012 v 19:40

Možná to taky někdy vyzkouším. Samozřejmě v mnohem menším množství... XD

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama