Plněné cukety

27. září 2012 v 10:16 | Cirrat |  U Mlsný huby
Tak, zatímco jsem dopisovala lasaně z minulého týdne, večeřela jsem si u toho plněné cuketky s bramborama. Cukety jsou u nás další oblíbené jídlo, i když většinou je nakrájím na plátky, namočím do sýrového těstíčka a osmažím. Včera se mi smažit nechtělo a naopak jsem si říkala, že bych mohla zkusit něco nového, takže vám představuji lasaně plněné a zapečené.

Edit: Blog.cz mi vytrvale krade prázdné entery a taky mi sebral odkaz na cannelloni! Doufám, že jenom jednou, ale pokud se to neupraví teď, vězte, že jsem se to pokusila napravit a nepovedlo se mi to.


Co budete potřebovat:


Čekali jsme návštěvu (která nakonec nedorazila - to by mě zajímalo, jak dlouho budeme ty cukety jíst), takže klidně tohle berte jako dvojitou dávku a upravte si množství podle sebe.

Babicův axiom
Asi jste si všimli, že často tvrdím, že si máte něco upravit po svém. Jsem velký zastánce toho, že by si měl člověk upravovat recepty na míru, mimo jiné i proto, že máme doma slušnou sbírku všech možných potravinových alergií. Zároveň jsem ale ještě větší zastánce toho, že je potřeba vědět a znát základní postupy a vědět, co se k čemu hodí. Jen o koření a jeho použití mám asi tři knihy, o dalších kuchařkách ani nemluvě.

  • 8 cuketek (nebo přiměřené množství velkých cuket)
  • 1 větší cibule nebo 2 menší
  • 1 vejce (přidávám do náplně, aby líp držela u sebe)
  • 1 kg mletého masa
  • hub podle oka (tohle byla hlíva ústřičná a kolik vážila, to vám fakt neřeknu, protože jsem ji kupovala stylem "ještě trošku... to by mohlo stačit")
  • 25 dkg eidamu
  • sůl, pepř, kmín, tymián

Je mnoho způsobů, jak naplnit cuketu - já jsem si vybrala ten nimravější, protože jsem počítala s postupným užíráním. Nicméně u takhle velkých cuket by bylo nejlepší je rozříznout podélně a vydlabat lžící.


U větších cuket by bylo fajn je nakrájet na špalíčky a vybrat prostředek. Budete mít vlastně cuketový obal, který postavíte na plech jako soudeček a narvete do něj náplň jako do italských canelloni.


Jak říkám, nakonec jsem skončila se šesti lodičkama z každé cuketky. 48 lodiček! A jsme na to zase jenom tři! Pomoc!
Nicméně na fotkách vidíte, jak se cuketky hned po naříznutí začínají potit. Zlehka je posolte a naskládejte někam, kde můžou v klidu odkapávat.


Zatímco se vaše cuketky potí jako studenti o zkouškovém, začněte si chystat náplň:


Cibulku vemte na velmi jemno a na trošce tuku osmažte do sklovata.


Messerova připomínka
Narozdíl od zbraní z kovbojek a hrdinských eposů, kuchyňské nože se neostří jednou za uherský rok, ale v podstatě každou chvíli. Správně byste měli svůj příruční nožík obtáhnout ve chvíli, kdy trochu hůř zajíždí do rajčete, pokud s ním cibuli spíš pižláte než krájíte, bylo včera pozdě. Mějte po ruce ocílku (a pokud ji nemáte, investujte do ní - dokud budete používat na krájení kovové nože, budete ji milovat; hlavně si ji nenechte nikým sebrat) a ve chvíli, kdy máte pocit, že už to "nekrájí tak lehce", pár tahy si nůž doostřete. Ten rozdíl je opravdu neskutečný.

Detailistovo podotknutí
Takové ty ostřiče nožů, kde protahujete čepel mezi ostřícími kolečky, to není ocílka. Ocílka je dle mého lepší, než tyhle věci, které ale určitě mají své místo.

Hygienikovo napomenutí
Asi vás to napadne samo, ale ve chvíli, kdy šaháte na syrové jídlo, je od něj zapatlaná i ta ocílka a její rukojeť. Je proto stejně důležité ji umýt celou, stejně jako umýváte nože.


Zatímco jedním okem kontrolujete, zda se vám nezačíná cibulka připalovat, v rámci multitaskingu si nadrobno nakrájejte houby. Jakmile je cibule hotová, vyklopte ji do mísy a místo ní na pánvičku vrzněte nakrájené houby, které lehce pokmínujete a nebudete je solit.

Když máte houby osmažené podle své chuti, přihoďte je do mísy k cibuli a na pánvičku vražte maso. Já dávám přednost tomu, když vím, že je maso dostatečně propečené, proto si ho předem osmažím (i když všimněte si, že tuk jsem na pánvičku dávala jen před smažením cibule - pak už jen používám jednu a tu samou pánvičku dokolečka-dokola). Zase je pro lepší manipulaci s náplní záhodno radno rozbíjet masové hrudky. Pokud se vám maso spéká, švindlujte a podlejte si ho trochou vody. Osmažené maso přihoďte k cibuli a houbám, osolte, opepřete, otymiánujte a okmínujte podle vlastní chuti a od oka.


Teď budete čekat, až vám náplň trochu vychladne. Získaný čas využijte k tomu, abyste z rukou dostali zaschlý cuketkový sliz, který vypadá, jako byste prováděli něco nemravného s vodníkem...


Než začnete cukety plnit, rozmyslete si, co k nim budete podávat jako přílohu. Pokud budete chtít brambory, je nejvyšší čas je oloupat a dát vařit. Pak si chvíli hrajte s logistikou a pokuste se narvat co nejvíc kousků na co nejmenší plochu.


Zapněte si troubu na cca 150°C, pokud máte raději křupavější cuketky. Pokud radši propečenější, pak by to mělo zvládnout takových 170-180°C. Plňte.


Posypte shora strouhaným sýrem. Vražte do trouby a nechte zhruba půl hodinky troubit, jak říká Svědková.

Tady názorně vidíte, že 48 kousků cukety je prostě moc! Na plech se mi jich vešlo jen 41 a zbytek se dodělával v zapékací misce...


Takhle to vypadá, když je to hotový.


Pokud máte fobii ze zdravého jídla, přihoďte k tomu trochu tatarky. Dobrou chuť.
 


Komentáře

1 Alue Alue | E-mail | Web | 27. září 2012 v 10:56

jujky, tohle je určitě moc dobré! :)

2 nikol nikol | 27. září 2012 v 11:16

zdravé jídlo a to mleté maso mi moc nejde dohromady, ale jinak to vypadá i k světu !

3 agrrr agrrr | Web | 27. září 2012 v 11:39

Nom nom nom cuketky já ráda a to všeho druhu! cuketová bábovka, cuketový prejt, cuketová čoko-buchta, cukeťáky... nom nom nom
Tohle zkusím taky.

4 Cirrat Cirrat | E-mail | Web | 27. září 2012 v 12:17

[2]:Samozřejmě, že záleží, co si necháš umlít. Pokud si vybereš libové a neprorostlé kousky, je to něco jiného, než když si necháš semlít vepřový bůček, že...

[3]: Já ráda cukety naslano - a smažené v sýrovém těstíčku je domácí evergreen :)

5 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 27. září 2012 v 12:40

Koukám, že procházíš gourmetizací, ne?

6 Cirrat Cirrat | E-mail | Web | 27. září 2012 v 13:00

[5]: Hmm, to ani ne - spíš si sem tam vzpomenu, že bych si mohla vzít k plotně foťák...

7 Antoanet Antoanet | E-mail | Web | 27. září 2012 v 17:40

"takže vám představuji lasaně plněné a zapečené" nerejpám, jen mě to zaskočilo, než mi došlo že tam mělo být cukety :))
já cuketu nebaštím, ale máme jich ve sklepě u dědy slušnou zásobičku...

8 Dubious cat Dubious cat | Web | 28. září 2012 v 11:41

zrovna v pondělí jsem cuketku smažila, ale tohle vypadá fakt chutně a zdravě.. Kam na to chodíš? Opět si píšu...

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama