Epická bramborová kaše neboli základní alchymie pro domácnosti

4. října 2012 v 13:31 | Cirrat |  U Mlsný huby
Dneska pojedeme bez fotek. Článek o kaši chci napsat už hodně dlouho, ale vždycky si říkám, že by to chtělo právě ty fotky, načež při každém dalším dělání kaše na foťák úplně zapomenu. Tak alespoň slovně...


Já osobně jsem svou kaši dotáhla k dokonalosti díky tomuto videu - angličtináři nezaváhají a pustí si ho, neangličtináři si ho pustí, klidně i s vypnutým zvukem, aby měli představu, jak vypadá to, o čem budu mluvit:


Pokud se vám nechce koukat na celé video, kterému nerozumíte, začněte na čase 2:00. Na začátku jsou ukázky, jak to vypadá, když je to špatně (špatný typ brambor, nedovařené brambory a brambory mixované nešťouchané).

Budete potřebovat:
  • škrobovité brambory neboli varný typ C. Pokud se poflakujete někde v supermarketu, máte to jednoduché, protože si označení přečtete na pytlících. Pokud jste na trzích, nezbývá vám, než doufat, že si vyberete správně. Tímto vyzývám všechny, kdo umí na pohled a pohmat poznat, jak moc je brambora škrobovitá, než ji koupí, aby se podělili o své tajemství.
  • máslo
  • mléko
  • sůl, muškátový oříšek, mletý kmín a podle chuti mletý pepř
  • Hrnec na vaření brambor, hrnek na ohřátí mléka (i v mikrovlně), šťouchadlo na brambory
Kdo použije na přípravu bramborové kaše mixér, bude vhozen do následné podivné hmoty a poté prodán do muzea voskových figurín.

Nejdřív shrnutí: vařte oloupané a nakrájené brambory ve slané vodě tak dlouho, dokud se nezačnou rozpadat, po slití je dál zahřívejte, dokud se skoro celé nerozpadnou, došťouchejte, zalijte horkým mlékem a ochuťte. To bylo rychlé. Teď podrobnosti.

Kdo na to nechce jít příliš vědecky, přeskočí následující ostavec:

Škrob v tomhle případě funguje laicky řečeno asi takhle: škrobová zrna ve studené vodě moc nereagují. Při postupném zahřívání ale začínají nasákávat vodou a "rozpliznou" se do tvárné hmoty. Při opětovném zchlazení se pak vzniklá hmota opět zpevňuje. To nám říká tři věci. Jednak, že je potřeba brambory nechat vařit dostatečně dlouho, aby byly na kaši hezky tvárné, že budeme muset vzniklou hmotu něčím naředit, abychom pak neměli suché a hutné kusy čehosi, a že tedy "ředidlo", v tomto případě mléko, budeme přidávat zahřáté. A proto nazývám bramborovou kaši malou domácí alchymií (na stejném principu fungují i pudingy na škrobovém základě, zahušťování pokrmů moukou, ve které škrob je taky, a podobně).

Konec teorie, jde se na praxi.

Brambory na kaši je potřeba oloupat a nakrájet na stejně velké kousky. Tady záleží na tom, kolik máte času: větší kusy zachovají víc chuti, menší se zase rychleji uvaří, takže se podle toho zachovejte. Operte je ve studené vodě, tu vylijte z hrnce a zalijte brambory opět studenou vodou. Důkladně osolte, přisypte něco mletého kmínu (nebo klidně i celého kmínu, pokud vám jednotlivá zrnka v kaši nebudou vadit) a dejte vařit. Nesnažte se urychlit si práci tím, že brambory zalijete horkou vodou, klíčem je postupné ohřívání.

Brambory na loupačku se na "tu správnou" kaši nehodí, i když šťouchané jsou taky velmi chutné. Ale to je jiná disciplína a o té teď nemluvíme. Tím, že jsou uzavřené ve slupce, musí si škrob v nich vystačit s daleko nižším množstvím vody, které se k němu dostane, proto pak víc drží vcelku a kaši z nich neuděláte, i kdybyste se na hlavu postavili.

Vařte, vařte a vařte, až se dovaříte k výsledku, který je na videu v čase 2:05 - brambory se vám začínají rozpadat. Během vaření hlídejte, aby nepřestaly vřít. Pak byste se dostali do fáze ochlazování předčasně a bambory vám zatuhnou. To by bylo adieu, kaše, protože hlízy už pořádně nezměknou.

Slijte všechnu vodu, pokud brambory cedíte, pak je okamžitě vyklopte zpátky do hrnce, ve kterém jste je vařili a vraťte na mírný oheň. Teď je budete dál zahřívat a sušit, u toho je budete pomalu promíchávat (hlavně ode dna) a pozorovat, jak se ještě víc rozpadají (na videu čas 2:15). Nespouštějte je z očí a dejte si zatím ohřívat mléko. Vezměte do ruky šťouchadlo a doražte je.

V čase 2:35 na videu kuchařka přidává mléko. Tedy, v jejím případě smetanu, ale to je podle mě až zbytečné. Ať to je, co to je, hlavně, aby to bylo teplé. Důkladně promíchejte a nikam nespěchejte. Taky ale nikam neodcházejte, protože milou kaši ještě pořád zahříváte! Na to nesmíte zapomenout.

Chvíli to může vypadat, že jste do kaše nalili mléka příliš, ale ona ztuhne. Je tedy možné, že budete muset experimentovat s tím, kolik mléka je pro vás tak akorát, jestli máte raději kaši spíš řidší nebo hustší. Ať už ale zvolíte konzistenci jakoukoli, ve chvíli, kdy začne kaše houstnout, je čas odstavit ji z ohně a nechat postupné chladnutí vykonat své zpevňovací dílo.

Mezitím si kaši ochuťte podle vlastní libosti, nezapomeňte ale na máslo a pár strouhnutí muškátového oříšku. S obojím přiměřeně, třeba másla mi připadá, že na videu dala paní až moc, ale je to prostě na vás. Pokud si chcete do kaše zamíchat třeba ještě mletý pepř, nasekané bylinky (nepřehnat, jen na ozdobu) nebo třeba hrst strouhaného parmazánu, je to jen a jen na vás, ale ten muškátový oříšek by tam podle mého měl být. Decentně, zato vždycky. A máslo taky.
No a už můžete podávat.

Kaše je nejlepší čerstvá a čím déle ji necháte chladnout, tím tužší bude. Kdybyste ji při ohřívání chtěli naředit mlékem, zjistíte, že už to moc nejde. Škrob je prostě tvrdohlavý a tohle zahřívací a tuhnoucí kouzlo na něj funguje jenom jednou. Raději si kaši zlehka opečte na pomalém ohni na nechytlavé pánvičce.

Je to v podstatě velmi jednoduché, akorát to chce chvíli dávat pozor a reagovat na to, co se vám v hrnci děje.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 johhanis johhanis | Web | 4. října 2012 v 14:49

Super! jestli tu v Mexiku sáhnu na trhu po správných bramborách, tak se o to pokusím, vypadá to super!:)

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 4. října 2012 v 15:02

Škrob je dobré lepidlo.

3 Dáří Dáří | 4. října 2012 v 18:25

Kaše s jogurtem/kefírem/zakysankou je stejně nejlepší :-)

4 m. m. | Web | 4. října 2012 v 22:47

Na počátku byla brambora.

5 Gura-chan Gura-chan | E-mail | Web | 8. října 2012 v 22:32

Páni :D nevěřila bych, že se dá něco zkazit i na bramborové kaši :D musím však mamku prásknout, podle videa to dělá celé ty roky špatně... asi ji budu muset poučit :P

6 mengano mengano | E-mail | Web | 10. října 2012 v 22:51

Koukám, že i z výroby bramborové kaše se dá udělat vědecké pojednání:))

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama