Hodnocení New Weird 2012 na videu

4. listopadu 2012 v 23:40 | Cirrat |  Pohyblivé i nepohyblivé obrázky
Na tomto videu se Sikarem nesestříhaně hodnotíme povídky z letošní literární soutěže New Weird, a to konkrétně povídky Hlas, Uzavřená v sobě, Hledání Zoey, Kmotřička a Pravdivé příběhy z imaginatoria ve stylu New Weird. Další tři videa se momentálně nahrávají na YouTube a bude to chvilku trvat, než budou k dispozici...

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ess Ess | Web | 5. listopadu 2012 v 6:53 | Reagovat

Íííík, málem jsem kvůli vám nestihla vlak do školy! :D Fajn, mám to v záložkách a hned jakmile se vrátím domů, musím to dokoukat!

2 Fionor Fionor | E-mail | Web | 5. listopadu 2012 v 7:01 | Reagovat

Dobré (takže na 3). Asi se se Sikarem sejdu a tak jako on řeší formální a obsahové části psaného textu, tak já mu o hlavu otluču nedorazy na videu.
Jak by řekl klasik: „Je tam potenciál, ale nebyl plně využit.“
A to je škoda.

Skoro by si to říkalo o sérii videí pro začínající autory posílající svá díla do soutěží.

3 Cirrat Cirrat | E-mail | Web | 5. listopadu 2012 v 8:16 | Reagovat

[2]: Fio, pokud máš k tomu věcné připomínky, nebo bys byl dokonce ochoten nám do toho příště kecat na místě, budem jen rádi - 2GB karta a osm let starej kompakt jsou taky přece jen nástroje na úrovni :-D Pokud s nima jde vykouzlit něco víc, pak nás to prosím nauč :-D

4 Fionor Fionor | E-mail | Web | 5. listopadu 2012 v 8:19 | Reagovat

[3]:Rád pomůžu. technická kvalita mě netrápí tolik jako ta formální. Obsah je ale luxusní a poučný i pro člověka, který New Weird nehodnotil.

5 Akiko Akiko | Web | 5. listopadu 2012 v 8:31 | Reagovat

Bezva, konečně vím, jak se čte název soutěže, který jsem se účastnila. Myslela jsem si to dobře =D
Upřímně se děsím, až dojde na mě :)

6 Ekyelka Ekyelka | 5. listopadu 2012 v 10:51 | Reagovat

Závěr byl nejlepší :)

7 Tlustjoch Tlustjoch | Web | 5. listopadu 2012 v 18:20 | Reagovat

Růžový šanon děsu.
Můžu z toho udělat detektiffku ve stylu Edgara Wallaceho?

8 Cirrat Cirrat | E-mail | Web | 5. listopadu 2012 v 18:26 | Reagovat

[7]: Ale prosím, jak si račte přát :)

9 Danny Danny | 5. listopadu 2012 v 18:50 | Reagovat

Dobře - a tady šlo o kritiku povídek, anebo o ztrapňování a zesměšňování autorů? Podle videa se mi spíše zdálo, že šlo o to druhé.
Jsem skoro o polovinu mladší než Cirrat a v životě bych si nedovolila chovat se takhle k nějakému člověku, co mi pošle svou práci. To si myslíte, že tohle je objektivní kritika, která někoho posune dál, když si z nich děláte prču a chováte se arogantně?
A Paolini že není opravdová kniha? A co to teda je? - Ano, dobře, Paolini je jméno autora, pravda. Ale předpokládám, že se bavíte o jeho sérii s hlavní postavou Eragonem - co to tedy je, když ne kniha? Mám to doma, no možná je to metamorfovaný motýl, ale připadá mi, že je to opravdová kniha.
A proč vytýkáte slova jako "mikromafie"? Možná že se autor snaží pracovat s vaší fantazií, abyste si sami představili, co se pod tím pojmem může skrývat. Já osobně bych viděla "mikromafii" jako mafii s menším polem působnosti, tedy ne tak velkou organizaci jako jsou mafie na Sicílii :D
A proč ta afektovanost? Je mi líto těch lidí, co vám to poslali.
Tohle není objektivní kritika od dospělých lidí.

10 Cirrat Cirrat | E-mail | Web | 5. listopadu 2012 v 18:53 | Reagovat

[9]: Milá Danny - příště zanech kontakt a můžeme třeba vést i dialog. Děkuji za tvůj názor. Pokud to vidíš jako afekt, je to samozřejmě tvoje právo, ale raději se v tom případě nebudeme stýkat osobně - asi bys nás naživo neustála.

11 Sikar Sikar | Web | 5. listopadu 2012 v 19:06 | Reagovat

Mimochodem, vzato kol a kolem, veřejně jsou známá jména pouze tří výherců. Takže i kdybychom někoho zesměšnili, pokud se sám neozve, je v anonymitě.

12 Sikar Sikar | Web | 5. listopadu 2012 v 19:08 | Reagovat

A taky tady mimochodem nechám odkaz na jedno video. Jen tak...

http://thatguywiththeglasses.com/videolinks/thatguywiththeglasses/nostalgia-critic/234-batman-and-robin

13 Fionor Fionor | E-mail | Web | 5. listopadu 2012 v 19:12 | Reagovat

[9]:Moment! Já myslel že objektivní kritiky se posílaly zvlášť, tohle je ještě nadstavba, aby si autor mohl uvědomit, že si kritici nezasedli jen na něj, ale na všechny pisálky, kteří nezvládli svůj prvořadý úkol: to jest - napsat dobrou povídku.
Tohle je ještě mírná kritika - na nejmenovaném diskusním serveru je klub věnovaná autorské poezii a tam se na kvalitu psaného projevu dává opravdu hodně velký důraz a pro slovo nýmand se nejde daleko. Sikar a Cirrat jsou oproti profíků, kteří publikovali poezii v Psím vínu a pořádají pravidelná autorská čtení, krotcí jako poníci po vydatném obědě.

14 Fionor Fionor | E-mail | Web | 5. listopadu 2012 v 19:15 | Reagovat

[13]: tady jsou ty chybějící čárky a opravy překlepů, doplňte je tam, kde chybí (zpětně to editovat nelze)

, , , ý m

15 Danny Danny | E-mail | 5. listopadu 2012 v 19:17 | Reagovat

[10]: Tak dobře, přikládám kontakt, jelikož mě opravdu zajímají odpovědi, obzvlášť ta ohledně Paoliniho.
Ano, vidím jako afekt to, když lidé přehnaně a komicky gestikulují, zatímco se vysmívají autorovi za to, že mu nesedí části příběhu jako je věk postav. Dá se to přece říct i slušně a  tak, abyste autora nezesměšňovali a neodradili od psaní nadobro.
Co třeba ta otázka "O čem to je?!"? To není předstírané, ale normální projev? Tak to jsem asi slepá a hluchá, pardon.

16 Sikar Sikar | Web | 5. listopadu 2012 v 19:23 | Reagovat

[15]: "Dá se to přece říct i slušně a  tak, abyste autora nezesměšňovali a neodradili od psaní nadobro."

Promiň, ale tímhle způsobem mě osobně vychoval můj otec. Byl schopen fixem škrtat celé stránky a doprovázet to slovem "blbost", tvářit se u toho arogantně jako král a tak vůbec. Když mi bylo tak čtrnáct, skoro mě dohnal k pláči.

Prostě mi dal najevo, že s tím mám buď seknout nebo na tom - pardon! - kurva zapracovat, protože to prostě není něco, co by se dalo publikovat.

17 Tlustjoch Tlustjoch | Web | 5. listopadu 2012 v 19:26 | Reagovat

[16]: Pikomafii na tebe! /Piko odvozeno od slova "píka"/

18 Danny Danny | E-mail | 5. listopadu 2012 v 19:29 | Reagovat

[16]:  A proto aplikuješ stejný přístup a máš dojem, že to někomu pomůže? Možné to je, ale musí to vypadat tak trapně? Ztrácíte tím vážnost.
Jestli jsi byl tak citlivý, co myslíš, že to udělá s jinými lidmi? Opravdu nevím, kolik je těm lidem, co to psali, ale pokud jsou hodně mladí...
A Cirrat je vychována stejným stylem?

19 Sikar Sikar | Web | 5. listopadu 2012 v 19:34 | Reagovat

[18]: Upřímně, ale kdokoliv pošle kamkoliv povídku, a jedná se o soutěž se slovním hodnocením, dočká se podobného přístupu. Bez výjimky, všude. Ačkoliv se udržuje anonymita (kterou jsme tady dodrželi i my), tak přesto se později veřejnost baví hláškami jako "Vy píšete dobře, ale takový kraviny" nebo "Když na konci hrdinka spáchá sebevraždu, málem jsem vykřikl nadšením, že už je konec."

Běžný porotce dostane kromě dobrých povídek i pár tak špatných, že si myslí, že se jedná o špatný vtip. A pokud je přesvědčen, že autor by měl buď přestat nebo na sobě hodně zapracovat, mnohdy mu takhle přímo napíše. Osobně porotcuji třeba soutěž O Dračí řád a znám pár lidí, co hodnotí nebo dříve hodnotilo i větší a tradičnější klání. Všude je to stejné.

20 Ekyelka Ekyelka | 5. listopadu 2012 v 19:41 | Reagovat

[15]: Anebo prostě jen neznáš Cirrat a Sikara, kteří takhle komunikují normálně. A naživo jsou ještě horší (tj. upřímnější).

Já si jejich přístupu naopak vážím a to ze dvou důvodů: našli si čas celé tohle video spáchat. Nejen, že strávili xy hodin nad soutěžními texty a napsali každému zvlášť hodnocení, ale ještě si dali práci s natočením videa, takže autoři mohou porovnávat - a učit se i z chyb ostatních, nejen z těch svých.
Tím druhým důvodem je upřímnost. Propána, vždyť právě to, nač narážíš - neohlídání časové souslednosti v příběhu - je chyba jak prase! Pokud je autor natolik nezkušený, proč se nechová podle rad ze školy (a z virtuality, články o psaní jsou u blogerů stejně populární jako samotné psaní) a nesestaví si osnovu, které by se držel?

Tohle byla literární soutěž jako kterákoliv jiná. Co na tom, že ji vyhlásila Sussanah a porotce dělali další blogeři a nadšenci pro literaturu? Literární soutěž. Kůže na trhu. Pokud jedno video a jeden neúspěch autora odradí od psaní nadobro, není to spíš jeho problém? Jeho neochota znovu se postavit a postarat se svým dalším vzděláváním, aby se taková situace už nikdy neopakovala? Do háje, vždyť dlouho dopředu bylo známo, kdo všechno je v porotě a jak drsní kritici to jsou!

Přidej si mě klidně do spolku afektovaných zesměšňovačů, ale každý autor plně zodpovídá za text, který jde "ven" - a nezáleží na tom, zda je to tištěné médium, virtualita nebo literární soutěž. Se zveřejněním zkrátka text vydává vplen čtenářům a komentátorům, kritikům (a pochlebovačům), kteří vůbec nejsou povinni být těmi hodnými a něžnými anděly, co vodí poloslepé autory za ručičku.
Podle mne (ano, tohle je pouze můj názor) to byla kritika, která sice byla lehce pichlavá, ale přesně zacílená: aby se vryla autorovi natolik pod kůži, aby si na ni kdykoliv v budoucnu vzpomněl a příště takové chyby neudělal.
Ale každému podle jeho naturelu, že? Někdo se z toho poučí, někdo bude brečet v koutě, jak je ten svět (Sikar, Cirrat) nespravedlivý a zlý...

21 Danny Danny | E-mail | 5. listopadu 2012 v 19:43 | Reagovat

[19]:  Takže chápu dobře to, že cílem poroty je chovat se arogantně, směšně a kritizovat věci jen proto, že nemám fantazii na to, abych si představila, co to znamená?
Když tedy autor píše mizerně anebo má hodně co dohánět, tak to řekněte na rovinu a neprodlužujte to. Jestli podle vás má člověk skončit s psaním, fajn, tak to řekněte přímo. Ale jestli ho chcete dokopat k zlepšení, tak pochybuju, že to takhle funguje. Spousta lidí se akorát tak urazí.

22 Cirrat Cirrat | E-mail | Web | 5. listopadu 2012 v 19:45 | Reagovat

Milá Danny,

Máš ode mě mejl. Ale už to nevydržím, a musím se tě zeptat osobně: Ve svém prvním komentáři pod tímhle článkem píšeš, že by sis nedovolila se takhle chovat, ale jak tak koukám, jde ti to docela dobře.

Vysvětli mi tedy, proč je v pořádku, když ty se opíráš do nás, a není v pořádku, když my se opíráme do lidí, kteří šli do soutěže s tím, že dostanou kritiku od každého porotce na svůj pokus, a přesto dělají hrubé chyby?

23 Sikar Sikar | Web | 5. listopadu 2012 v 19:46 | Reagovat

[21]: Pokud řeknu "píšeš mizerně", je to o dost jinačí, než když řeknu "píšeš mizerně a tady jsou důvody, PROČ píšeš tak mizerně a CO by bylo dobré zlepšit a ČEHO se příště vyvarovat". To je základní rozdíl mezi kritikou a konstruktivní kritikou.

24 Danny Danny | E-mail | 5. listopadu 2012 v 19:51 | Reagovat

[22]: Protože vy byste se měli chovat jako dospělí lidé. A pokud to má vypadat jako profesionální porota, kdy hodnotíte práce jiných lidí, tak to spíš působí jako hra dvou kamarádů.

25 Cirrat Cirrat | E-mail | Web | 5. listopadu 2012 v 19:53 | Reagovat

[21]: Tak jsem si dočetla komenty.

Přestaň se prosímtě urážet, klidně si to video pusť ještě jednou, a soustřeď se na to, co říkáme - ne na to, co chceš slyšet. Psaní je drsná záležitost.

Jak v komentu výše uvedl Sikar, my jsme nikomu neřekli, že se má na psaní vykašlat - každému jednomu autorovi jsme doporučili věci, které má zlepšit. Pokud to někdo nedokáže vydejchat, je to jeho věc a jeho citlivost - kterou by ale měl rychle zvládnout, protože život se s ním mazlit fakt nebude. To neplatí jenom u psaní.

26 Cirrat Cirrat | E-mail | Web | 5. listopadu 2012 v 19:53 | Reagovat

[24]: Ok, tak mi prosím popiš, jak se chovají dospělí lidé.

27 Sikar Sikar | Web | 5. listopadu 2012 v 19:56 | Reagovat

Nostalgia Critic můj vzor.

Prdel si děláme i z povídek, které se nám líbily.

Příště prostě musíme jen suchopárně odříkat svůj názor, zkrácený na tři věty a vůbec se nesnažit, aby se divák u videa taky třeba pobavil.

Osobně se zdejší debatou končím. Ne proto, že bych neměl argumenty, pouze mi přijde, že ani jedna strana není schopna přesvědčit druhou o čemkoliv, takže adios.

Danny mohu doporučit přidat se na stránky SASPI nebo něco poslat do soutěže Vidoucí a pak si číst, jaké kritiky dostane.

28 Cirrat Cirrat | E-mail | Web | 5. listopadu 2012 v 19:58 | Reagovat

[27]: Nikolivěk. Doporučila bych Danny, aby se přihlásila mezi porotce nějaké soutěže... To by byl hodnotnější zážitek :)

29 KadetJaina KadetJaina | Web | 5. listopadu 2012 v 20:01 | Reagovat

Musím se zastat Sikara a Cirrat. Je sice pravdou, že některé pisálky podobná kritika zasáhne a bolí (a to sakra jo!) ale pokud si člověk stojí za tím, že psát bude a bude dobrý, musí to vydýchat, přečíst/poslechnout si kritiku ještě jednou a poučit se. Slyšela jsem už horší kritiky, které mě třeba i urazily, ale vždycky je možnost si z nich něco odnést (v horším případě je ignorovat a stát si za svým. Pokud tohle ale pisálek praktikuje často, tak se zasekne na jednom místě).
Souhlasím s tím, jak to podali a věřím, že by byli schopni ty povídky strhat ještě víc. Koneckonců je znám :D. Byli ještě milí.

30 Cirrat Cirrat | E-mail | Web | 5. listopadu 2012 v 20:05 | Reagovat

[29]: Tak když se nás zastávají lidi, kterým ubližujem, asi to s náma ještě nebude tak zlý ;-)

31 KadetJaina KadetJaina | Web | 5. listopadu 2012 v 20:15 | Reagovat

[30]: To je pisálkovský masochismus :D

32 Danny Danny | E-mail | 5. listopadu 2012 v 20:37 | Reagovat

[20]:  V mnohém máš pravdu, prostě jsem přišla k téhle stránce (a z odkazu od někoho jiného) jak slepý k holi a příliš toho o té soutěži nevím. Díky tomu mě pobouřila forma toho videa, a co jsem se ptala pár lidí, nebyla jsem sama. Stojím si za tím, že je to nedokonalé.
Také bych kritizovala poněkud štiplavě, ale tak by to snad mohlo mít nějakou formu, ne? Lidé mi vyčítali, že se chovám přesně tímhle afektovaným stylem (a někteří mají holt pravdu :D), takže mě docela fascinovalo, že tenhle stejný protivný způsob je použitelný v hodnocení něčích prací a ještě to má být vtipné. Jinak máš pravdu, jenže se to dá prostě udělat daleko profesionálněji, když už jsem teda jednou porotce a člověk, co je už nějaký ten pátek dospělý. Navíc, když říkáš, že je to literární soutěž...

33 Tlustjoch Tlustjoch | Web | 5. listopadu 2012 v 20:41 | Reagovat

[29]: A schválně, víš jaký je rozdíl mezi "strhat" a "ztrhat"?

34 Taychi Taychi | Web | 5. listopadu 2012 v 20:43 | Reagovat

Já o psaní vím úplné nic, ale vím, že  co Cirrat řekne, nikdy nemyslí špatně. Jednou mě zdrbala a já jsem jen nevěřícně čuměla a vzala si z toho, co řekla to, co jsem potřebovala. Svým způsobem mi pomohla.

Pokud člověk píše, maluje, fotí, mluví dělá cokoliv, tak by měl být připraven jít dál až k tomu nejvyššímu cíli, který může splnit. Třeba vydat knihu. A lidé mu chtějí pomoct a tak kritizují a říkají mu, co se jim nezdá. Je na něm, jestli se z toho poučí a nebo ne. Nejhorší co může udělat je to, že jde brečet do kouta. Podle mě všichni, co zaslali svoji práci, něco dokázali. Sice jejich dílo možná bylo zkritizováno, ale měli tu odvahu a poslali ho, to je první krůček, podle mě. Omlouvám se, jestli mi zde chybí nějaké čárky v souvětí, snažila jsem se doplnit všechny, které jsme se zatím ve škole naučili. :-)

35 Aidrien Assagir Aidrien Assagir | E-mail | Web | 5. listopadu 2012 v 20:44 | Reagovat

Lezla jsem do Dračího řádu s vědomím, že ze mě Sikar může sedřít kůži kritikou, ale jistě dobře cílenou. Soutěžící věděli, do čeho jdou a kdo je hodnotí.

36 Matthias Matthias | E-mail | Web | 5. listopadu 2012 v 20:44 | Reagovat

[9]: Tomu ty říkáš arogance? Pfff ty musíš být na internetu nová. Zažil jsem teda mnohem horší ledovou sprchu :D

37 Arlan Arlan | 5. listopadu 2012 v 20:48 | Reagovat

[32]: O tom to je. Poučit se ze svých chyb, i když trochu drsnějším způsobem. Někomu maminka řekne, že to má přeci pěkné, milý autor napíše knížku a pak mu přijde dopis z vydavatelství, který je psán slušně a většinou nevytýká chyby.
A na koho autor zanevře?
Že by na sebe?
Nikoli. Zanevře na všechny spisovatele, povídkáře, všechny, co mají něco společného s nakladatelstvím, od ředitele až po uklízečku.
Ale pokud mu to někdo vydá, dostane dopis od profesionálního kritika a spáchá sebevraždu.

38 Sikar Sikar | Web | 5. listopadu 2012 v 20:51 | Reagovat

[37]: Hmm, nedávno jsem četl reakci jistého nakladatele na e-mail jednoho "geniálního" autora, která byla dost drsná. Nakladatel byl slušný, ale když nad tím tak přemýšlím, víceméně pisálkovi napsal, že pokud je jeho román psaný stejně jako ten e-mail, ať si ho strčí tam, kam slunce nesvítí.

39 KadetJaina KadetJaina | Web | 5. listopadu 2012 v 21:02 | Reagovat

[33]: Když jsem to psala, nepřemýšlela jsem nad ničím jiným ^^;

40 Tereza Matoušková Tereza Matoušková | E-mail | Web | 6. listopadu 2012 v 15:05 | Reagovat

Čekala jsem něco šíleného.

Tak jsem si to pustila celé.

Jelikož jsem taky porotcovala a povídky četla, tak musím říct, že se naopak mluvilo k věci a bylo to velice slušné, i když třeba s něčím nesouhlasím.

Například u Kmotřičky mi ten poměr chvály:kritice přišel trochu nefér vzhledem k tomu, že ty předchozí povídky byly fakt o několik mnoho tříd níž. Jasně, pro autora jsou to super náměty, ale už se to táhlo nějak moc a i já si říkala - sakra, lidi, ticho, vždyť to bylo super.

Naopak třeba Imaginátorium mi přišlo z pohledu běžného čtenáře, který tohle nevyhledává dost nepoživatelné. (Ono to asi ale ke konzumnímu užití určeno ani není, takže je to vlastně v pořádku.)

Takže k té diskuzi: To, že autoři videa hlavně vytýkají a nechválí, může působit na nezasvěceného člověka arogantně nebo tak nějak všelijak. Jo, mohli by se více věnovat i pozitivním stránkám. (Jsou-li zde nějaké, ale s některými povídkami je to tady problém.)

Ale myslím si, že psavci to pochopí a nakonec docení. (Ale spíš se něco takového hodí u betareadingu, když je ta povídka poslaná, tak je to takové... :-D)

Ale oproti některým hláškám z Vidoucí, zvlášť těch prvních ročníků, je to miloušššké.

41 Sikar Sikar | Web | 7. listopadu 2012 v 16:51 | Reagovat

[40]: Hodně dobrému textu je právě naopak možná třeba ty chyby vytknout o to více. Autor, jenž napsal text, který by byl za dva, je jen krok od toho, aby byl za jedna. Pokud se mu to řekne vše, je to jen pro jeho dobro.
(Ačkoliv při druhém koukání musím uznat, že Kmotřičce jsme věnovali fakt hodně času, i když myslím, že správně využitého, viz výše)

42 Tereza Matoušková Tereza Matoušková | E-mail | Web | 7. listopadu 2012 v 21:08 | Reagovat

[41]: Však jasně, já tomu rozumím, ale náhodnému kolemjdoucímu to může přijít až jako hnidopišství. :-D
Já mám taky vždycky chuť se více nimrat jenom v textech, u kterých mi přijde, že mají potenciál. Když je to na houby, cítím to jako ztrátu času.

Linuška se text od textu zlepšuje, jsem zvědavá kam se pohne dál. Kmotřička na mém soukromém žebříčku obsadila druhé místo hned po té krabí scifárně. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama