Pečená kuřecí prsa

23. listopadu 2012 v 12:01 | Cirrat |  U Mlsný huby
... aneb bezpracné kuře. Tohle je breptcept, na který si asi poměrně rychle přijde každý sám. Ale pro ty, koho to ještě nenapadlo, třeba i prostě proto, že je to až moc bez práce, nechte se inspirovat (dnes bez fotek, protože včera nebylo dobré světlo a dnes zase nemám s sebou v práci foťák):


Co budete potřebovat:
  • kuřecí prsa (počítáno na prso na člověka na jedno jídlo, pro tři lidi a na dvě jídla)
  • lžíci oleje (pokud toho máte víc, pak dvě - já na těch šest kousků použila asi půldruhý)
  • větší špetku soli
  • koření podle libosti
Z nádobí:
  • pekáček do trouby n. remosku
  • mističku na smíchání patlaniny
  • pokud neradi něco patláte rukou, pak mašlovačku (vivat silikon!)
Zapněte troubu na 180°C. V mističce smíchejte patlaninu (ani bych tomu neříkala marináda) podle libosti. Já včera použila:
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • sladkou sojovku
  • minišplíchaneček (tak půl čajové lžičky) javorového sirupu
  • mletý kmín
  • libeček (s tím opatrně, ten je hodně výrazný)
  • tymián
  • trochu sladké mleté papriky
Všechny bylinky byly sušené. Sirup tam dávám jednak proto, že jsem chuťově zvrhlá, jednak proto, že výborně "lepí" směs na maso. Navíc lehkou karamelizací taky vyrobí na jinak odkoženém kuřecím něco jako kůrčičku - nesmíte to s ním ale přehnat, jinak budete mít lízátko s příchutí pečeného kuřete. Možná by ho zastala jenom ta sojovka (ovšem sojovka od Vitany je tady na nic, vyberte si něco hustšího u svého místního prodejce se zeleninou), jednou si třeba i vzpomenu a vyzkouším to.

Prsa popatlejte směsí ze spodní strany, otočte a patlejte z horní strany. Já to prováděla rovnou v pekáči. Hlavně proboha nevymazávejte pekáč nebo remoskovou misku! Pokud jste si patlaniny vyrobili moc, klidně zbytek na maso prostě vylijte. Vražte pekáč do trouby (nebo zapněte remosku) a zapomeňte na něj.

Po 45 minutách si vzpomeňte a pokud uznáte za vhodné, maso shora polijte nebo pomašlujte vypečenou šťávou. Začněte dělat přílohu (my měli vařené brambory a špenát). Teď už kurčo kontrolujte a popatlávejte co čtvrt hodinky. Ve chvíli, kdy se vám bude zdát hotové (pokud si nejste jistí, saďoursky do něj bodněte nožem nebo vidlicí - pokud teče čirá šťáva, máte hotovo, pokud je zakalená nebo se stopami krve, ještě pečte), vypněte troubu nebo remosku a nechte ho tam, než se vám dodělá příloha.

Kuřecí prsa jsou poměrně suchá záležitost, proto jsme k nim měli ten špenát. Pokud chcete mít jen maso a přílohu, budete potřebovat nějakou omáčku.

Pokud pečete v pekáči (v remosce jsem nepekla tak dlouho, že si nepamatuju, jestli se tam ta šťáva připeče stejně), nejsnáz ji vyrobíte tak, že přendáte kousky masa do nějaké nádoby, kterou můžete zavřít zpátky do tepla do trouby, pekáček postavíte na sporák a na připečenou šťávu uvnitř nalijete od oka horké vody. Za stálého míchání zahříváte, až se vám ty přípeky rozpustí a směs dojde k varu, pak zamícháte zhruba lžíci hladké mouky ve studené vodě (důkladně, bez hrudek) a vylejete to do pekáčku. Nechte pořádně provařit, aby zmizela moučná pachuť, opatrně ochutnejte, jestli vám to takhle vyhovuje nebo to chce víc soli, nějakého koření či byliny, a odstavte z ohně.

Vraťte maso do omáčky a nechte před podáváním prohřát.

Jak vidíte, ta omáčka je na celém kuřeti to nejsložitější...

Samozřejmě, že to bude stejně fungovat na jiné kousky kuřete, popřípadě na celé kuře (tam bych ho směsí vypatlala i zvenitř, aby se to dobře vsakovalo). Nezapomeňte počítat s tím, že čím menší kousky kuřete pečete, tím rychleji budou. Celé kuře se peče pomaleji než kuře rozporcované, a pod. Ale bodací test funguje :-)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Tlustjoch Tlustjoch | Web | 23. listopadu 2012 v 12:22 | Reagovat

Proč v patlanině opět (sic!) chybí chilli?

2 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 23. listopadu 2012 v 12:30 | Reagovat

Ha, Cirrat mi poradí! V které sekci v obchodu se dá sehnat javorový sirup? Mně nakupování a hledání zboží v regálech (vyjma knihkupectví) šíleně nebaví, tak na tom moje výpravy pro javorový sirup vždycky ztroskotají :)

3 Cirrat Cirrat | E-mail | Web | 23. listopadu 2012 v 12:41 | Reagovat

[1]: Protože manžel je alergický na pálivé koření a protože citrátová má jemňounký žaludek, který na přítomnost chilli většinou reaguje prudkou bolestí. Proto je v seznamu napsáno "koření podle libosti" :-)

[2]: Budeš se muset odvážit mezi B(l)io regály, většinou jsou právě někde mezi bio a eko-potravinama. Prý ho taky mívají na vánočních trzích na Staromáku. Připrav se na to, že je to poměrně luxusní věc, minimálně cenou, a pozor na správnou kategorii, viz prirodnicestou.cz:

"Vybrat si můžete z řady druhů sirupů, jejich sladkost se liší pouze procentem obsahu glukózy. Obecně však platí, že čím je sirup světlejší, tím je jeho chuť a vůně méně intenzivní a tím je sirup luxusnější a dražší. Je proto lepší si připlatit a mít tak sirup kvalitnější. Na obalu však najdete pro lepší orientaci písmenka A, B, C, D, kdy písmenko A znamená nejvyšší kvalitu javorového sirupu. V Evropě se běžně používá sirup s označením C a sirup s písmenem D je vhodný třeba pro pečení. Proto dejte hlavně pozor na náhražky javorového sirupu. Obchodníci do něj s oblibou hlavně kvůli ceně přidávají látky jako je cukr, kukuřičný sirup, glukózový sirup, umělé aroma a barviva."

4 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 23. listopadu 2012 v 15:19 | Reagovat

[3]: Tak bio regály...tím se všechno vysvětluje :) Děkuju za radu :)

5 mengano mengano | E-mail | Web | 23. listopadu 2012 v 20:23 | Reagovat

Tyhle patlanice na kuře taky dělávám, neb Medvěd je velmi masožravý. Dávám trochu medu. Kůrčička bývá excelentní. Nesmí se ovšem přehnat, aby z toho nakonec nebyl medovník:)
Právě jsem tu u tebe dotala dost velký hlad.

6 Tlustjoch Tlustjoch | Web | 24. listopadu 2012 v 15:21 | Reagovat

[5]: Medvědi jsou medožraví!

7 mengano mengano | E-mail | Web | 25. listopadu 2012 v 9:34 | Reagovat

[6]:
Obecně určitě a ten můj spase cokoliv. Maso, med, jen s trávou máme trochu problém:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama